Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

«Σπρώχνουν» και την Πορτογαλία στο μηχανισμό στήριξης

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μέχρι το τέλος του 2010 η Πορτογαλία θα χρειαστεί να λάβει το πακέτο στήριξης του ΔΝΤ και της Ε.Ε., ύψους 45 έως 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η Πορτογαλία εμφανίζεται ως η επόμενη… υποψήφια για να λάβει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη, οι αγορές έχουν αρχίσει να ωθούν τη Λισσαβώνα στο μηχανισμό στήριξης. Όπως άλλωστε μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η Πορτογαλία θα χρειαστεί το πακέτο στήριξης άμεσα, γιατί δύσκολα θα «βγάλει» το χρόνο χωρίς αυτό!

Το επενδυτικό κοινό εκτιμά ότι θα είναι η επόμενη χώρα που θα ζητήσει βοήθεια, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, καθώς το κόστος δανεισμού της έχει ανέλθει σε μη βιώσιμα επίπεδα, ενώ η οικονομία της εμφανίζει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και η ανάπτυξή της είναι πολύ αργή.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Χοσέ Σόκρατες επιμένει ότι η Λισσαβώνα μπορεί να επιβιώσει δίχως εξωτερική στήριξη και ότι ο περιοριστικός προϋπολογισμός της, που προβλέπει αύξηση φορολογίας και μείωση μισθολογικών δαπανών στο δημόσιο τομέα θα είναι αρκετός για να κρατήσει τη χώρα στην επιφάνεια.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η προσφυγή της χώρας σε μηχανισμό διάσωσης είναι θέμα χρόνου, τον οποίο ορισμένοι τοποθετούν πριν τη λήξη του έτους, σε περίπτωση που η Πορτογαλία αποφασίσει να προλάβει τις εξελίξεις προσφεύγοντας στη χρηματοδότηση της ΕΕ, πριν την επέκταση της κρίσης στη γειτονική Ισπανία.

«Είναι πολύ πιθανόν να καταφύγουν στο πακέτο στήριξης, ίσως πριν τα Χριστούγεννα, εξαρτώμενης της πορείας της αγοράς κατά τις επόμενες ημέρες», υποστηρίζει ο Γιούργκεν Μίκελς, οικονομολόγος της Citigroup.
Εάν απαιτηθεί, η Πορτογαλία, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, μπορεί να εξασφαλίσει τριετή δάνεια με επιτόκιο αντίστοιχο του Ιρλανδικού, ήτοι 5,7%-6%, επισημαίνουν οικονομολόγοι και πηγές της ευρωζώνης.

Η ανάγκη οικονομικής διάσωσης, πάντως, εμφανίστηκε εξασθενημένη σήμερα, καθώς οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά διαπραγμάτευσης ομολόγων, μείωσε την επιτοκιακή ψαλίδα των πορτογαλικών τίτλων έναντι των γερμανικών.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τις αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων στο επίπεδο του 5,9%, επίπεδο αντίστοιχο με το κόστος που θα είχε η χώρα αν προσέφευγε στην ΕΕ για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με την Πορτογαλία και ότι η οι εκτιμήσεις της αγοράς πως το ύψος της διάσωσης θα μπορούσε να ανέλθει έως και τα 60 δισ. ευρώ είναι υπερβολικές.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Πορτογαλία έχει ολοκληρώσει το φετινό της πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων και η επόμενη ωρίμανση χρέους δεν είναι πριν τον Απρίλιο του 2011, οπότε πρέπει να καταβάλει 4,5 δισ. ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε