Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

«Σπρώχνουν» την Ισπανία στο δρόμο της Ελλάδας

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Οι αγορές προετοιμάζουν το έδαφος και η Ισπανία οδεύει ολοταχώς στα χνάρια της Ελλάδας και στη διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Ο νέος δημοσιονομικός πονοκέφαλος για την Ε.Ε. είναι η Ισπανία, την ώρα που τα spread των 10ετών κρατικών ομολόγων έφτασαν στις 224 μονάδες, τιμή ρεκόρ από την είσοδο του ευρώ, ενώ η προσπάθεια της Μαδρίτης να δανειστεί από τις αγορές της απέφερε μόλις 5 δισ. ευρώ και με υψηλά επιτόκια σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Η κατάσταση για την Ισπανία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από τα σενάρια και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι ισπανικές τράπεζες δε βρίσκουν χρηματοδότες μέσω του διατραπεζικού συστήματος και στρέφονται στην ΕΚΤ, έχοντας αυξήσει το δανεισμό τους σε επίπεδα ρεκόρ. Τον Απρίλιο δανείστηκαν 74,6 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο 85,6 δισ. ευρώ. 

Στην διατήρηση της φημολογίας περί επικείμενης προσφυγής της Ισπανίας στο μηχανισμό βοηθά και η επικείμενη επίσκεψη του Ντομινικ Στρος Καν στη Μαδρίτη. Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρεθεί στην ισπανική πρωτεύουσα την Παρασκευή για μια «επίσκεψη εργασίας» όπως τη χαρακτήρισε. 

Σε δηλώσεις του, πάν θέλησε να διαψεύσει πως πάει στην Ισπανία για να συζητήσει τη χρηματοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ. “Πηγαίνω σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Βρίσκομαι στη Γαλλία, υπάρχουν φήμες για τη Γαλλία; Θα πάω αύριο στην Ιταλία. Υπάρχουν φήμες για την Ιταλία; Πριν μία εβδομάδα ήμουν στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν φήμες για το Βέλγιο;”. Ο Στρος-Καν θα συναντηθεί με τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και σύμφωνα με δημοσιεύματα θα συζητήσουν τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Economista, το σχέδιο που βρίσκεται στα «σκαριά» προβλέπει τη χορήγηση δανείου έως 250 δισ. ευρώ στη Μαδρίτη. Η γραμμή πιστώσεων θα περιλαμβάνει πόρους του ΔΝΤ και πόρους του ταμείου της ΕΕ, που προβλέπει δανειακές εγγυήσεις ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κράτη που βρίσκονται σε αδυναμία να βρουν χρήματα στις αγορές, όπως η Ελλάδα.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η απόφαση είχε συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη του ΔΝΤ και έχει ως στόχο να αποφευχθεί ένα σχέδιο διάσωσης αντίστοιχο με αυτό που προσφέρθηκε στην Ελλάδα.

 

Το δημοσίευμα ήταν «πολύ παράξενο», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ. «Μπορώ να το διαψεύσω με σιγουριά», ανέφερε. «Σε καμία περίπτωση. Δεν ξέρω πια με ποιόν τρόπο θέλετε να το διαψεύσουμε», δήλωσε και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο αντιδρώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας. Στο ίδιο μήκος και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε ότι δεν έχει “καμία ένδειξη” που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ισπανία προτίθεται να προσφύγει στο ταμείο στήριξης.

Κρίσιμο τεστ για τη Μαδρίτη θα είναι η αυριανή έκδοση ομολόγων, διάρκειας 10 ετών και 30 ετών και ενώ ο Θαπατέρο θα παρουσιάζει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες τις αλλαγές στο εργασιακό που «πέρασε» με διάταγμα μετά από αίτημα της Ένωσης και του ΔΝΤ.

 
Το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε διάταγμα που περιέχει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητες για την ανάκαμψη της οικονομία της χώρας αλλά αντιπολίτευση και συνδικάτα καταδικάζουν.

Κύριος στόχος του είναι να καταργήσει τις δυο αρχές που διέπουν στην αγορά εργασίας, με τους εργαζομένους ορισμένου χρόνου, που είναι σχετικώς καλύτερα προστατευμένοι και τα συμβόλαια προσωρινής εργασίας, που βρίσκονται εσχάτως σε έξαρση.

Για να εξασφαλισθεί αυτό, θα περιορισθεί η αδικαιολόγητη χρήση των προσωρινών συμβολαίων και θα ληφθούν μέτρα για να αποφεύγεται η δημιουργία προσωρινών απασχολήσεων. Επίσης, θα γενικευθεί ένας νέος τύπος συμβολαίου ορισμένου χρόνου με μικρότερη αποζημίωση απόλυσης, η οποία θα ισοδυναμεί με 33 ημερομίσθια ανά έτος, αντί για 45 ημερομίσθια ανά έτος όπως ισχύει έως σήμερα.

Για να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, θα δοθούν κίνητρα ώστε να καταστούν πιο δελεαστικά για τις επιχειρήσεις τα συμβόλαια επιμόρφωσης και μαθητείας. Επίσης θα εφαρμοσθούν μέτρα «εσωτερικής ευελιξίας» για τις επιχειρήσεις, με τη δυνατότητα μείωσης των ωρών και ημερών της απασχόλησης των απασχολουμένων, αντί για την προσφυγή σε απολύσεις.

Το διάταγμα θα ισχύσει από την Πέμπτη, ενώ για να γίνει νόμος του κράτους η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας θα πρέπει να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το ψηφίσουν στις 22 Ιουνίου. Η κυβέρνηση Θαπατέρο «πέρασε» τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στο εργασιακό με τη μορφή διατάγματος ώστε να «γλιτώσει» την κατάθεσή τους στη Βουλή, όπου δε διαθέτει την πλειοψηφία. Είναι άλλωστε νωπές οι μνήμες από την έγκριση του προγράμματος λιτότητας, που «πέρασε» με μόλις ένα ψήφο διαφορά.

“Θα βελτιώσει τη σταθερότητα της εργασίας και θα μειώσει την αβεβαιότητα”, εξήγησε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία ξεπερνά το 20%. Η αντιπολίτευση απειλεί να σταματήσει τις αλλαγές στη Βουλή, ενώ τα συνδικάτα προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις. Ήδη εξήγγειλαν γενική απεργία στις 29 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά από το 2002.

Διαβάστε επίσης 
«Παραλύει» στις 29 Σεπτεμβρίου η Ισπανία 

Με μια ψήφο διαφορά εγκρίθηκε το ισπανικό πρόγραμμα λιτότητας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε