Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στα όρια της φτώχειας το 14% των Γερμανών

Στα όρια της φτώχειας το 14% των Γερμανών
ΦΩΤO EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 17.02.2010 | 17:55
Πρώτη δημοσίευση: 17.02.2010 | 17:55

Ο αριθμός των φτωχών στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.

Περίπου το 14% του πληθυσμού της Γερμανίας, ιδιαίτερα οι μονογονεϊκές και οι πολυμελείς οικογένειες, όπως και οι νέοι, βρισκόταν το 2008 στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.  Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι το 2008 αυξήθηκε κατά ένα τρίτο ο αριθμός των Γερμανών που βρίσκεται στο όριο της φτώχειας σε σχέση με 10 χρόνια πριν.

Όπως επισημαίνεται εξάλλου από τα στοιχεία της έρευνας αυτής του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών (DIW), περίπου 11,4 εκατομμύρια από τα περίπου 82 εκατομμύρια κατοίκους που έχει η πρώτη οικονομία της Ευρώπης απειλούνταν το 2008 από τη φτώχεια. Δηλαδή είχαν εισόδημα χαμηλότερο του 60% του μέσου όρου στη Γερμανία.

"Οι νεαροί ενήλικες και τα νοικοκυριά με παιδιά είναι αυτά που έχουν πληγεί ιδιαίτερα", σημειώνει ο Μάρκους Γκράμπκα, ο οποίος συνέταξε μαζί με άλλους την έκθεση που στηρίχθηκε στα στοιχεία της έρευνας αυτής, η οποία δείχνει εξάλλου ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 19-25 ετών ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2008. 

Το φαινόμενο αυτό εξηγείται από την καθυστερημένη είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας των νέων και την τάση να εγκαταλείπουν την οικογένεια νωρίτερα απ' ό,τι συνηθιζόταν πριν από 10 χρόνια, προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης, η οποία στηρίχθηκε σε δεδομένα που αφορούν περισσότερα από 10.000 γερμανικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος που διατρέχουν τα νοικοκυριά να βυθιστούν στη φτώχεια ανέρχεται σε 22% για αυτά που έχουν τρία παιδιά και σε 36% για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω. Όμως τον μεγαλύτερο κίνδυνο, πάνω από 40%, διατρέχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Τέλος σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στην καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι ηλικιωμένοι. Για τους ανθρώπους στην κατηγορία αυτή ο κίνδυνος να περάσουν το κατώφλι της φτώχειας είναι κάτω του μέσου όρου. Ωστόσο μετά τα 75 η απειλή αυτή ξαναφτάνει τον μέσο όρο λόγω του μεγάλου αριθμού των χηρευόμενων γυναικών που έχουν χαμηλά εισοδήματα, εξηγούν οι ερευνητές.
   Διαδώστε αυτό το άρθρο