Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Στα χαμηλότερα επίπεδα το ευρώ των τελευταίων δύο μηνών

Στα χαμηλότερα επίπεδα το ευρώ των τελευταίων δύο μηνών

Πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.

Ο κίνδυνος διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα νέο κύκλο ύφεσης, ο οποίος επιβεβαιώνεται από τις σημερινές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκαλεί έντονες πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα καθώς η ΕΕ βρίσκεται στο μάτι του χρηματοοικονομικού κυκλώνα.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2226 δολάρια από το επίπεδο των 1,2232 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, τα οποία δείχνουν ότι ο τιμάριθμος έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2011. Η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει τον κίνδυνο να εισέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προβλέψεις του ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί φέτος εξαιτίας της συνεχιζόμενης χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές . Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 25% από 25,16% που έκλεισε την Παρασκευή αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,21 % να διαμορφωθεί στο 23,79% από 23,93% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν περαιτέρω μείωση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,04% από 1,05% την Παρασκευή, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 0,91% από 0,92%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,76% , στο τρίμηνο μειώθηκε στο 0,47% από 0,48% ενώ στο μήνα μειώθηκε περαιτέρω στο 0,18% από 0,19%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2177 δολάρια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε