Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Στα χαμηλότερα επίπεδα των 2 μηνών το ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των 2 μηνών το ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμιση μηνών διαπραγματεύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύονταν στα 1,3090 δολάρια από το επίπεδο των 1,3018 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ημέρας το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε μέχρι τα 1,3018 δολάρια. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3077 δολ.

Το πολιτικό τοπίο στην Ιταλία προκάλεσε σήμερα αναταραχές σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές και ειδικότερα στις αγορές κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε σήμερα κατά περίπου 32 μονάδες βάσης αγγίζοντας το 4,81%. Μικρότερες πιέσεις δέχθηκε το Ισπανικό δεκαετές ομόλογο του οποίου η απόδοση αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 5,32%.

Οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο φέρνουν στο επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία είναι πιθανόν να αναγκαστεί να παρέμβει για μία ακόμη φορά στις περιφερειακές αγορές ομολόγων προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκε μία μόνο συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ η οποία αφορούσε σε εντολή πώλησης. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 10,98% από 11.03% χθες, έναντι 1,47% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 9,51%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια του ενός έτους το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,58% από 0,59%, στη διάρκεια των εννέα μηνών κυμαίνονταν στο 0,47% από 0,48%, στο εξάμηνο διατηρήθηκε το 0,35% στο τρίμηνο αυξήθηκε οριακά στο 0,23% και ο μήνας διαμορφώθηκε στο 0,12%

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε