Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Στα ύψη η ύφεση, “βουλιάζει” η οικονομία

Στα ύψη η ύφεση, “βουλιάζει” η οικονομία

Μαύρα μαντάτα για την ικανότητα των πολιτικών ηγετών να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, μαύρα κι άραχνα τα νέα για την οικονομία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2012 η ύφεση της ελληνικής οικονομίας έφτασε το 6,2% και οι προβλέψεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι δυσοίωνες. Όλα αυτά ενώ για δεύτερη εβδομάδα, η χώρα είναι ακυβέρνητη, γιατί οι πολιτικοί δε βάζουν το συμφέρον της πάνω από το αύριο του κόμματός τους…

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ΑΕΠ μειώθηκε το α΄ τρίμηνο φέτος κατά 6,2% και ανήλθε σε 40,761 δισ. ευρώ, από 43,448 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2011.

Η νέα μείωση του ΑΕΠ οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συρρίκνωση της κατανάλωσης (ως επί το πλείστον της ιδιωτικής) και των επενδύσεων (ιδιωτικών και δημόσιων). Στον αντίποδα, θεωρείται ότι μικρό ήταν το αντιστάθμισμα στη μείωση του ΑΕΠ από τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

Επίσης, με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 η ύφεση στην ελληνική οικονομία ανήλθε σε 6,95% σε μέσα επίπεδα (-8% το α΄ τρίμηνο, -7,3% το β΄ τρίμηνο, -5% το γ΄ τρίμηνο και -7,5% το δ΄ τρίμηνο).

Σημειώνεται ότι στις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέβαλλε προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα εφέτος και θεωρεί ότι η χώρα θα έχει ύφεση της τάξης του 4,7%, αντί του 4,4% των αρχικών εκτιμήσεων.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία θα είναι για πέμπτο συνεχή χρόνο σε βαθιά ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κάντε κυβέρνηση και χαλαρώνουμε το μνημόνιο»

Δανειστήκαμε ακριβά!

Η Ελλάδα θα πληρώσει το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ

Παρέμβαση Σημίτη : Η δραχμή είναι καταστροφή

”Ελληνική χρεοκοπία τώρα ή αργότερα”

Μονόδρομος οι εκλογές – Στις 14.00 η νεα σύσκεψη

”Η εκτύπωση και η διανομή δραχμής δεν είναι εύκολη υπόθεση”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε