Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Στα ύψη το spread – Επιτυχής αλλά τσουχτερός ο σημερινός δανεισμός!

Στα ύψη το spread – Επιτυχής αλλά τσουχτερός ο σημερινός δανεισμός!

Με επιτόκιο 3,65  θα δανειστεί τελικά η χώρα μας το ποσό των 1,95 δις μετά την σημερινή δημοπρασία των εντόκων

που έκανε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
 
Είναι η δεύτερη – μετά τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας – δημοπρασία έντοκων γραμματίων, η οποία υπερκαλυφθηκε κατά 4,6 φορές. Η ζήτησε ήταν μεγάλη, κυρίως λόγω της μικρής διάρκειας των γραμματίων.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου 13 εβδομάδων στην τελευταία δημοπρασία που έγινε στις 19 Ιανουαρίου και όπου το Δημόσιο άντλησε 1,2 δισ. ευρώ, ήταν 1,67%. Στην αμέσως προηγούμενη από αυτή, στις 20 Οκτωβρίου του 2009, όπου αντλήθηκαν 1,5 δισ. ευρώ, το επιτόκιο άγγιζε μόλις το 0,35%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων, το επιτόκιο σήμερα ίσως ξεπεράσει το 4%.

Νέο ρεκόρ εποχών για το spread

“Χτύπησε” στις 11.42 τις 485 μονάδες βάσης, ενώ χθες είχε αγγίξει τις 481.

Πάντως οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί  για τη συνέχεια

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ετσι, και το ΧΑ υποβοηθούμενο απο την ισχυρή δυναμική των ευρωπαικών χρηματιστηρίων (κέρδη πάνω από 1%) έκλεισε με θετικό πρόσημο, παρά τη νέα πτώση της μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (-1,17%) αλλά και τη διατήρηση των spreads του δεκαετούς ομολόγου πάνω από τις 475 μονάδες βάσης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.961,86 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,91% μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμου.

Ξεχώρισαν οι μετοχές της Alpha Bank (+5,77%) , της Eurobank (+3,14%), της Πειραιώς (+2,67%), του ΟΠΑΠ (+2,49%) και του ΟΤΕ (+1,17%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 170 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά 79 μετοχές ενισχύθηκαν, 87 υποχώρησαν και 141 παρέμειναν αμετάβλητες.

Η υπερκάλυψη της έκδοσης του τρίμηνου εντόκου ήταν προδιαγεγραμμένη λόγω της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών, ενώ το επιτόκιο 3,65% αν και ήταν μέσα στους στόχους του ΟΔΔΗΧ εκτός του ότι απέχει πολύ σε σχέση με το 1,67% της προηγούμενης δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί συνθήκες εφησυχασμού.

Γενικότερα, οι αναλυτές είναι πολύ επιφυλακτικοί για τη συνέχεια παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να βρεθεί ξεκρέμαστη τον Μάιο αφού θα έχουμε τους πόρους που χρειαζόμαστε είτε από τις αγορές είτε από τον μηχανισμό ενώ διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τυχόν έκτακτες πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο στήριξης.

Μάλιστα το ερχόμενο Σάββατο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της κοινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόμιας Τράπεζας.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το παιχνίδι των κερδοσκόπων με τα ομόλογα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε