Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008 η τιμή του πετρελαίου – “Φωτιά” στα νοικοκυριά

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008 άγγιξε, σήμερα, προσωρινά, η τιμή του Μπρεντ.

 Η εξέλιξη αυτή θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερα τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία ήδη είναι επιβαρυμένα από τις μειώσεις μισθών, αλλά και τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ στα προϊόντα.

Η ανοδική τάση τροφοδοτείται από τον ψυχρό καιρό σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, τη διάθεση των επενδυτών για υψηλό επενδυτικό κίνδυνο και την ανυπαρξία ενδείξεων εκ μέρους του ΟΠΕΚ ότι προτίθεται να ανακόψει το νέο καλπασμό των τιμών. Επιπλέον, καθώς οι υπουργοί πετρελαίου των αραβικών χωρών-μελών του ΟΠΕΚ συγκεντρώνονται στο Κάιρο, ορισμένοι εξ αυτών κάνουν λόγο για πιθανή εκτίναξη στα 100 δολάρια το βαρέλι και οι πετρελαιοεισαγωγοί χώρες αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για την άνοδο των τιμών.

Με το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στη Νέα Υόρκη να είναι κλειστό, λόγω της αργίας των Χριστουγέννων, η προσοχή στράφηκε σήμερα στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe, στο Λονδίνο: σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από χαμηλό όγκο συναλλαγών, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Φεβρουαρίου του αργού τύπου Μπρεντ άγγιξε τα 94,74 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στη συνέχεια σε επίπεδα κάτω των 94 δολαρίων.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Μπρεντ έχουν καταγράψει φέτος στο ICE Futures Europe άνοδο 21% ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού ελαφρού αργού στο New York Mercantile Exchange άνοδο 15%.

Σε σημείωμα προς τους επενδυτές, η Barclays Capital ανέφερε ότι ειδικά για το αργό τύπου Μπρεντ η τιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι είναι εντός των πιθανών εξελίξεων. Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο εν αναμονή της συνάντησης των υπουργών πετρελαίου του Οργανισμού των Αραβικών Πετρελαιοεξαγωγών Χωρών, ο ανώτερος Λίβυος αξιωματούχος για θέματα πετρελαίου Σόκρι Γάνεμ εκτίμησε άνοδο της τιμής του αργού στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει γεννήσει νέες ανησυχίες για πιθανό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των οικονομιών των πετρελαιοεισαγωγών χωρών. Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Κορέας, του πέμπτου μεγαλύτερου αγοραστή αργού πετρελαίου στον πλανήτη, προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πληθωριστικές πιέσεις του χρόνου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας Μπάνρι Καέιντα είπε ότι “συνειδητοποίησα κι εγώ ότι ακριβαίνει πολύ. Πρέπει να το παρακολουθούμε” (η Ιαπωνία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος, παγκοσμίως, αγοραστής πετρελαίου). Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε, σήμερα, στον δικτυακό τόπο της κεντρικής κινεζικής τράπεζας People’s Bank of China και η οποία επικαλείται τον υποδιοικητή της Χου Σιαολιάν, σημειώνεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύονται και αναμένεται άνοδος του πληθωρισμού (η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου στον πλανήτη).

Τα 100 δολάρια το βαρέλι είναι ενδεχομένως και πάλι προ των πυλών καθώς, σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, ορισμένοι αναλυτές της Γουόλ Στριτ, συμπεριλαμβανομένων αναλυτών από τη Goldman Sachs, τη Morgan Stanley, τη JP Morgan Chase και τη Bank of America Merrill Lynch, αναμένουν επάνοδο της τιμής του αργού σε αυτά τα ύψη μέσα στο 2011.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε