Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

«Σταματήστε να αυτοσχεδιάζετε» λέει στους Ευρωπαίους ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

«Αν η ευρωζώνη δεν αποκτήσει μια υπερεθνική δημοσιονομική ένωση δε θα καταφέρει να επιλύσει την κρίση χρέους», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ.

«Η διεθνής οικονομία έχει εισέλθει σε μια νέα επικίνδυνη ζώνη, χωρίς μάλιστα μεγάλο περιθώριο ελιγμών, την ώρα που ευρωπαϊκά κράτη αντιστέκονται μπροστά σε δύσκολες αλήθειες, αναφορικά με τις μοιρασμένες ευθύνες ενός κοινού νομίσματος», τόνισε με ομιλία του στην Ουάσινγκτον.

«Δεν είναι υπεύθυνο εκ μέρους της ευρωζώνης να υπόσχεται την υπαγωγή της σε μια νομισματική ένωση, χωρίς να αποδέχεται τη δημοσιονομική ένωσή της που καθιστά τη νομισματική βιώσιμη, δηλαδή ειδικά όσον αφορά τις επιπτώσεις για τα μέλη της που δεν είναι ανταγωνιστικά και είναι υπερχρεωμένα», επισήμανε.

«Εάν όμως ούτε η Ευρώπη, ούτε η Ιαπωνία, ούτε οι Ην. Πολιτείες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους, τότε τελικά θα γίνουν ένα μεγάλο βάρος όχι μόνον ως προς αυτές καθεαυτές, ως οντότητες, όσο και για τη διεθνή οικονομία την ίδια», υπογράμμισε συγχρόνως.

«Τελειώνει ο χρόνος του αυτοσχεδιασμού. Αν δεν προτρέξουμε των γεγονότων, αν δεν προσαρμοστούμε στις αλλαγές, αν δεν σταθούμε υπεράνω των κοντόφθαλμων πολιτικάντικων τακτικών, αν δεν αναγνωρίζουμε ότι μαζί με την εξουσία έρχεται η ευθύνη, τότε είναι βέβαιο ότι θα μάς παρασύρουν τα επικίνδυνα ρεύματα», υποστήριξε ο κ. Ζέλικ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ήδη απ τον Ιανουάριο προέβλεψε ότι «θα επιβραδυνόταν, φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, λόγω της κρίσης χρέους πολλών δυτικών οικονομιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία προς Ε.Ε.: «Βρείτε πρώτα τρόπο να σωθείτε και μετά σας βοηθάμε»

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε