Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σταματήστε το βρώμικο παιχνίδι της Moody’s – Στόχος της τώρα οι ελληνικές τράπεζες

Σταματήστε το βρώμικο παιχνίδι της Moody’s – Στόχος της τώρα οι ελληνικές τράπεζες

– Ο οίκος αξιολόγησης που τους επόμενους μήνες θα κριθεί με αυστηρά κριτήρια για τις εκθέσεις του επιχειρεί ξανά να αναστατώσει τις αγορές για να δείξει ισχύ
– Στόχος του μετά την Ισπανία και την Ιρλανδία οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες
– Τι λέει η αντιπρόεδρος της Moody’s για την Ελλάδα

Πριν από λίγο η Moody΄s έθεσε σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση τις αξιολογήσεις καταθέσεων και χρέους έξι μεγάλων ελληνικών τραπεζών δηλαδή τις : Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα και Attica Bank.
Υπό επιτήρηση τέθηκε και η αξιολόγηση χρηματοοικονομικής ισχύς της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank
 
Φαίνεται πως ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης παίζει τα ρέστα του αφού κλιμακώνει το μπαράζ των επιθέσεων του κατά χωρών και ιδιωτών, δηλαδή τράπεζες , με απώτερο στόχο να προκαλέσει ζημιές στην αγορά κάνοντας έτσι απέλπιδα επίδειξη ισχύος.
 
Ας θυμηθούμε όμως ποιές είναι οι τελευταίες σπασμωδικές μα και επιζήμιες ενέργειες της.
 
Το πρωί υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των κυβερνητικών ομολόγων της Ιρλανδίας κατά πέντε ολόκληρες βαθμίδες.
 
Χθες εξαιτίας της προειδοποίησης του οίκου Moody’s προκλήθηκε οικονομική αιμορραγία στην Ισπανία που πούλησε 10ετή ομόλογα με μέσο επιτόκιο 5,44%, από 4,61% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση και 15ετή ομόλογα με επιτόκιο 5,95% αντί 4,54% στην προηγούμενη έκδοση.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, πίσω από τις λυσσαλέες επιθέσεις της Moody’s κρύβεται ένα και μόνο στοίχημα, δηλαδή της επιβίωσης της.
Γιατί στην αγορά διατηρούνται πολές επιφυλάξεις για την ίδια την ύπαρξη της αλλά και για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει από το καλοκαίρι και μετά.
 
Διότι έστω και αργά η Ε.Ε αποφάσισε την ουσιαστική εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης μέσω τροποποιήσεων στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία τους.
 
Τις τροποποιήσεις αυτές υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τώρα πια λύνει τα χέρια στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών για να παίζει το ρόλο του ”σερίφη” αφού θα εποπτεύει άμεσα τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τον Ιούλιο 2011.
 
Μάλιστα η αρχή αυτή θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων, διεξαγωγής αιφνίδιων ελέγχων και θα διασφαλίζει ότι οι οργανισμοί ελέγχουν την ακρίβεια των προηγούμενων αξιολογήσεων που έχουν κάνει.
 

Αντιπρόεδρος Moody’s: «7% η πιθανότητα χρεωκοπίας της Ελλάδας»

Σημαντικούς κινδύνους στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων διαβλέπει η κορυφαία αναλύτρια της Moody’s, Sarah Carlson. Δε βλέπει όμως πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η αντιπρόεδρος και επικεφαλής ανάλυσης του πασίγνωστου οίκου, αναφέρθηκε -μέσω συνέντευξής της στο Capital.gr- στους λόγους που η Mooody’s απειλεί με νέα υποβάθμιση την ελληνική οικονομία, ενώ εκτίμησε πως το ποσοστό χρεωκοπίας της χώρας μας είναι 7%. «Υπάρχει αβεβαιότητα», είπε και πρόσθεσε: «δεν λέμε ότι η βοήθεια δεν θα είναι εκεί, αλλά ότι η ακριβής φύση και οι συνθήκες της βοήθειας, που θα έρθει μετά τον Ιούνιο του 2013 και οι επιπτώσεις για τους κατόχους ομολόγων, είναι νεφελώδεις, δεν είναι ξεκάθαρες».

Συνήθως, η τελική αξιολόγηση διαρκεί είτε λίγες ημέρες είτε και μέχρι τρεις μήνες μετά την προειδοποίηση. «Σε αυτά, που θα σταθούμε μέχρι την τέταρτη δόση είναι στους παράγοντες που θα καθορίσουν την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος σε διατηρήσιμα επίπεδα, δηλαδή στην ονομαστική ανάπτυξη και στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ένα από τα πράγματα, που η Ελλάδα πρέπει να κάνει για το χρέος, είναι να δημιουργήσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για μακρά περίοδο και αυτό απαιτεί περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Συνεπώς, ένα από τα πράγματα που επικεντρωνόμαστε είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το 2012-2014 όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την οικονομική μεταρρύθμιση», επεσήμανε η Carlson, σημειώνοντας ότι μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Ο κίνδυνος, λοιπόν, της εφαρμογής της προσαρμογής είναι ιδιαίτερα υψηλός αυτή τη χρονιά, για πολιτικούς και διοικητικούς λόγους. Είναι μεγάλη πρόκληση να εφαρμόσουν αυτό τον όγκο μεταρρυθμίσεων», λέει, ενώ δεν έκρυψε ότι μεγάλο ρόλο παίζουν «οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι επιδόσεις των οικονομιών, που επηρεάζουν την Ελλάδα, και οι επιδόσεις των αγορών».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη, η αντιπρόεδρος της Moody’s έκρινε ότι «δεν είναι ένα ενδεχόμενο που θεωρούμε ότι συγκεντρώνει πολύ μεγάλη πιθανότητα», ενώ μιλώντας για την πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, υποστήριξε ότι με αξιολόγηση Ba1 η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι περίπου 7%. «Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα είναι ουσιαστικά χαμηλότερη από ό,τι βλέπει η αγορά. Η αξιολόγηση, όμως, είναι υπό αναθεώρηση».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε