Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Standard & Poor’s: Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Ελλάδα

Standard & Poor’s: Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Ελλάδα

Όσο κι αν αναλυτές θεωρούν πως αυτό είναι μία κίνηση ρουτίνας, δεν παύει να προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Η απόφαση για τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ακολουθεί την πρόσκληση της κυβέρνησης σε ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν στην επαναγορά του χρέους, «το οποίο σύμφωνα με τα κριτήριά μας το βλέπουμε ως μια επιλεκτική χρεοκοπία», ανέφερε ανακοίνωσή της
S&P.

«Όταν ολοκληρωθεί η αγορά ιδίων μετοχών (το οποίο αντιλαμβανόμαστε ότι έχει προγραμματιστεί να γίνει γύρω στις 17 Δεκεμβρίου 2012), θα εξετάσουμε τη «θεραπεία» της επιλεκτικής χρεοκοπίας και την αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία CCC», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η προοπτική για την αξιολόγηση παραμένει αρνητική.

Και οι ειδικοί είχαν από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίσει αναμενόμενη την υποβάθμιση της Ελλάδας, καθώς κάθε φορά που μία χώρα βρίσκεται σε διαδικασία είτε κουρέματος είτε ανταλλαγής ομολόγων ή και επαναγοράς, οι οίκοι αξιολόγησης αλλάζουν την αξιολόγηση σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μόλις ολοκληρωθεί η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων τότε ο οίκος αξιολόγησης θα επαναφέρει εκ νέου την Ελλάδα στη σωστή αξιολόγηση.

Άλλωστε, η Standard & Poor’s και στην περίπτωση του περιβόητου κουρέματος τον Φεβρουάριο και πάλι είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση της χώρας μας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Ο S & P, είχε βαθμολογήσει τον Μάιο την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με “CCC”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα υποβάθμιση της Κύπρου από την S&P

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε