Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Στάση πληρωμών – Ποιους έχει “δαγκώσει” το Δημόσιο

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να θεωρείται κάτι παραπάνω από κρίσιμη για την Ελλάδα όπως και η δημοπρασία για δυο περίπου δισ. καθώς τα ταμεία είναι άδεια, όλα αυτά όμως απλά κρύβουν την πραγματικότητα που έχει μετατρέψει σε εφιάλτη την καθημερινότητα για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν να ζήσουν την οικογένειά τους από λεφτά του δημοσίου το οποίο τους έχει στο… περίμενε τουλάχιστον τρεις μήνες.

Πραγματική στάση πληρωμών έχει κηρύξει το δημόσιο σε μια σειρά από επαγγελματίες στους οποίους δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ, στους κατασκευαστές των δημόσιων έργων, τους προμηθευτές των νοσοκομείων, στους γιατρούς κ.α.

Οι άμεσες οφειλές του Δημοσίου αυτή τη στιγμή είναι 6 δισ. Όσα δηλαδή και τα επιπλέον μέτρα για το 2011 τα οποία φυσικά και δεν θα πάνε εκεί αλλά στο χρέος.

Μόνο μέσα στους τελευταίους έξι μήνες, από το Δεκέμβρη του 2010, το δημόσιο “δάγκωσε” άλλα 843 εκατομμύρια ευρώ χιλιάδες ακόμη ανθρώπους.

Αποτέλεσμα; Οι κατασκευαστικές εταιρείες πάγωσαν τα έργα και χιλιάδες εργάτες έχουν ένα μήνα να πληρωθούν μεροκάματα. Άλλες έχουν απολύσει τα 2/3 του προσωπικού και καλούν για μερικά μόνο μεροκάματα κατά περίπτωση κάποιους από τους εργαζόμενους.

Ίδια εικόνα και σε πολλές εταιρίες υλικών για νοσοκομεία που συρρικνώνουν το προσωπικό τους.

Ακόμη χειρότερη η κατάσταση για νέους δάσκαλους και καθηγητές που υπηρετούν ως ωρομίσθιοι, μπαίνουν σε έξοδα για να κάνουν αρκετά μεγάλες αποστάσεις (συνήθως) και έχουν μήνες απλήρωτοι, το δημόσιο χρωστάει μισό δισ. ευρώ στους πιο φτωχούς του υπαλλήλους.

Ο κατάλογος των ανθρώπων που περιμένουν ένα ευρώ απ’ τοπ δημόσιο για να ζήσουν εκείνοι και πιθανώς οι υπάλληλοί τους δεν έχει τέλος.

Περιμένουν οι προμηθευτές και οι εργολάβοι των δήμων, στο περίμενε και οι αγρότες για τις επιδοτήσεις που αυτή τη στιγμή είναι στο 20%, ίδια η εικόνα και για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους που στη μέση της χρονιάς έχουν πάρει το 19,7 των επιδομάτων.

Η ουσιαστική στάση πληρωμών έχει επέλθει απλά το δάνειο της τρόικας λειτουργεί ως μάσκα οξυγόνου για μισθούς και συντάξεις, κάπως έτσι έχουν παγώσει όλα και η κυβέρνηση βρίσκει λύση… σε νέους φόρους.

Διαβάστε επίσης:
10 μέτρα-φωτιά αύριο στο υπουργικό

Κρίσιμος δανεισμός 2 δισ. για τα άδεια ταμεία ή …“ξεμένουμε” από ρευστό

Από μία κλωστή κρέμεται η ελληνική χρεοκοπία – Η πιο κρίσιμη ημέρα και τα παιχνίδια των υποβαθμίσεων

Στην κατηγορία των χωρών υπό πτώχευση μας “ρίχνει η Standard

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε