Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Σταθερή άνοδος για το ευρώ

Σταθερή άνοδος για το ευρώ

Aνοδικά κινείται σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το ευρωπαϊκό νόμισμα στο οποίο συνέβαλε η επιτυχία της Ισπανίας να καλύψει πλήρως τη δημοπρασία πενταετών ομολόγων της.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3478 δολάρια, από το επίπεδο των 1,3448 δολάρια που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3418 δολ.

Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος αποδίδεται στην επιτυχία της Ισπανίας να καλύψει πλήρως τη δημοπρασία πενταετών ομολόγων που πραγματοποίησε σήμερα. Το επιτόκιο τους ωστόσο σημείωσε μικρή άνοδο και διαμορφώθηκε στο 5,54% από 4,84%. Αντιθέτως στη Γαλλία, η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων κατέληξε σε μείωση του επιτοκίου των τίτλων στο 3,18% από το 3,22. Και οι δύο δημοπρασίες χαρακτηρίζονται από αναλυτές ως επιτυχείς γεγονός μετριάζοντας έτσι την ανησυχία των επενδυτών για την εξέλιξη της κρίσης Χρέους στην ευρωζώνη.

Στην εξομάλυνση των συνθηκών συνέβαλε καθοριστικά και η κοινή πρωτοβουλία των 6 κεντρικών τραπεζών (FED, ΕΚΤ, Τράπεζα της Αγγλίας, της Κίνας, της Ελβετίας και του Καναδά) να ενεργήσουν από κοινού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα ρευστότητας ανακύψουν στην αγορά.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για μία ακόμη ημέρα δεν καταγράφηκαν συναλλαγές στο ΗΔΑΤ. Το περιθώριο του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 25,93%, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 28,18% έναντι 2,62% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά το επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν υποχώρηση. Έτσι στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,03% από 2,04%, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,86% από 1,89%, στο εξάμηνο στο 1,69% από 1,70% και στο τρίμηνο στο 1,46% από 1,47%, ενώ ο μήνας διαμορφώθηκε στo 1,20% από 1,21%.

Διαβάστε επίσης: Ανεβαίνει το ευρώ – Πτώση – 1,58% στο Χρηματιστήριο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε