Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Σταθεροποιητικές τάσεις για το ευρώ

Σταθεροποιητικές τάσεις για το ευρώ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 01.11.2012 | 23:47

 Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2961 δολάρια από το επίπεδο των 1,297 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκη.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2975 δολάρια.

Θετικό το κλίμα σήμερα για το δολάριο καθώς τα στοιχεία από την αγορά εργασίας είναι ενθαρρυντικά για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά περίπου 9.000 στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τριών εβδομάδων. Από την άλλη πλευρά στην ευρωζώνη επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την κατάθεση του ελληνικού προϋπολογισμού για την έγκριση του προγράμματος από την Τρόικα και την εκταμίευση της δόσης. Ταυτοχρόνως όμως προβληματισμό προκαλεί η εκτίναξη του Δημοσίου Χρέους της χώρας μας σε επίπεδα τα οποία δεν θεωρούνται διατηρήσιμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .

Πάντως σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Guardian η διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της κρίσης Χρέους σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Όπως αναφέρεται η υποτίμηση του ευρώ κατά 20% με 25% θα συμβάλλει στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών (κυρίως Ιταλίας, Ισπανίας, και Γαλλίας) περιορίζοντας το εξωτερικό τους έλλειμμα.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα τρείς συναλλαγές ύψους 4 εκατ. Ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε περαιτέρω στο 18,22% από 17,59% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,48% να διαμορφωθεί στο 16,74%

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,62%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,50% από 0,51%, στο εξάμηνο υποχώρησε στο 0,38% από το 0,39%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 0,19%, όπως και στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.   Διαδώστε αυτό το άρθρο