Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

“Στενή παρακολούθηση ” των δημόσιων χρεών των κρατών – μελών ζητά το ΕΚ

“Στενή παρακολούθηση ” των δημόσιων χρεών των κρατών – μελών ζητά το ΕΚ

Των έλεγχο των δημόσιων χρεών των κρατών – μελών ζητά το ΕΚ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την σημερινή έγκριση σχετικής έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

Η έκθεση, την οποίαν εισηγήθηκε ο Γάλλος σοσιαλιστής Λιμ Χοάνγκ Νγκοκ ενεκρίθη με 302 ψήφους υπέρ, 275 κατά και 34 αποχές.

Με την έκθεση, ο έλεγχος του χρέους χαρακτηρίζεται ως προτεραιότητα. 

Ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αξιολόγιση της ” ποιότητας ” του χρέους κάθε κράτους – μέλους. 

Επίσης, ζητείται να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αρμοδιότητα ελέγχου των στοιχείων που κοινοποιούν τα κράτη – μέλη, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ο ρόλος που διαδραμάτησε η κακή ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, στην απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών.

Το ΕΚ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του χρέους των κρατών – μελών με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας και την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του.

Με στόχο την μακροπρόθεσμη υγεία των προϋπολογισμών των κρατών-μελών, υπογραμμίζεται ότι είναι απαραίτητη ” η αυστηρότερη επιτήρηση των χρηματοπιστωτικών αγορών “. 

Οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ μίας συντονισμένης σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής δημόσιων οικονομικών, ” η οποία θέτει ως στόχους τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιοτική απασχόληση και τη θέσπιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας “

Θεωρούν ένας τέτοιος συντονισμός παρέχει μία από τις αναγκαίες λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και κοινωνικής κρίσης και των προκλήσεων που θέτουν οι δημογραφικές αλλαγές και η παγκοσμιοποίηση.

Για το δημογραφικό ζήτημα, άλλωστε, το ΕΚ ζητά από την Επιτροπή να καταρτίσει μια Πράσινη Βίβλο για το ποσοστό των γεννήσεων στην ΕΕ. 

Στόχος είναι να εντοπισθούν τα αίτια και οι συνέπειες του φθίνοντος ποσοστού των γεννήσεων και να διερευνηθούν οι σχετικές απαντήσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε