Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Στη Βουλγαρία η Μπιρμπίλη για σημαντική ενεργειακή συμφωνία

Στη Βουλγαρία η Μπιρμπίλη για σημαντική ενεργειακή συμφωνία

Επίσκεψη στη Βουλγαρία όπου θα υπογράψει σημαντικές συμφωνίες για την προώθηση του αγωγού Κομοτηνή – Χάσκοβο, πραγματοποιεί η υπουργός Περιβάλλοντος.

Δύο συμφωνίες για την προώθηση του ελληνο – βουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (ΚομοτηνήΧάσκοβο) θα υπογραφούν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη παρουσία της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη.

Πρόκειται για τη Συμφωνία Μετόχων της εταιρίας Asset Company και τη Συμφωνία για το Σχέδιο Ανάπτυξης του αγωγού. Η εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού θα έχει έδρα τη Σόφια και θα συμμετέχουν σε αυτήν εξίσου η βουλγαρική B.E.H (Bulgarian Energy Holdings) και η ελληνο-ιταλική κοινοπραξία IGI/ ΠΟΣΕΙΔΩΝ που ελέγχεται από τη ΔΕΠΑ (50%) και την ιταλική Edison (50%). 

Ο αγωγός θα έχει μήκος 170 χλμ. και θα δώσει τη δυνατότητα εξαγωγής αερίου μέσω Ελλάδας προς Βουλγαρία, είτε από τον ελληνο-τουρκικό αγωγό, είτε υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, μέσω του εθνικού συστήματος. 

Σε δεύτερη φάση εφόσον υλοποιηθούν οι αναγκαίες διασυνδέσεις θα μπορεί να διοχετευθεί αέριο στη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ «οι διασυνδέσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για την εισαγωγή ποσοτήτων αραβικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη διαφοροποιώντας ουσιαστικά τις εισαγωγές της περιοχής».

Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης η ίδρυση Εμπορικής Εταιρείας, η οποία θα έχει την ευθύνη της εμπορικής διαχείρισης, με συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της B.E.H με 35% η κάθε μία, και της ιταλικής Edison με 30%. Η έδρα της θα είναι στην Αθήνα. 

Η κ. Μπιρμπίλη θα έχει επίσης από το πρωί διμερείς συναντήσεις με τον Ιταλό υφυπουργό Ενέργειας, Stefano Saglia, τον Βούλγαρο υπουργό Ενέργειας, Traiko Traikhov και τον διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Nobuo Tanaka.

Το απόγευμα, μετά την υπογραφή των συμφωνιών, η θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και θα συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του συνεδρίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε