Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Στην Ελλάδα σκοτώνουν τον αγγελιοφόρο που λέει την αλήθεια”

Στην Ελλάδα σκοτώνουν τον αγγελιοφόρο που λέει την αλήθεια”

”Οι πολιτικές σκοπιμότητες προηγούνται του εθνικού συμφέροντος στην Ελλάδα” γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times σχολιάζοντας τις ποινικές διώξεις κατά του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για τα greek statistics.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Tα greek statistics και η πολιτική “βεντέτα”

Ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, υποστηρίζει ότι η χώρα του έχει περάσει τα χειρότερα. Η εμπιστοσύνη ενισχύεται, η κυβέρνηση αποδίδει και ορισμένοι ελπίζουν ότι η επιστροφή στην ομαλότητα δεν βρίσκεται πολύ μακριά. Αλλά οι κατηγορίες εναντίον του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι μια στρεβλή ομαλότητα – όπου οι πολιτικές σκοπιμότητες προηγούνται του εθνικού συμφέροντος.

Ο Ανδρέας Γεωργίου εγκατέλειψε το 2010 μια καριέρα 21 χρόνων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Η εντολή ήταν να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, που θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη των δανειστών της Ελλάδας στα νούμερα που έστελνε η χώρα. Για χρόνια, τα στατιστικά στοιχεία παραποιούνταν για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων.

Σχεδόν αμέσως ήρθε αντιμέτωπος με σημαντικά εμπόδια. Κάποια στιγμή αναγκάστηκε μέχρι και να παρακάμψει το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από την τρόικα να διασφαλίσει ότι έχει επαρκή κεφάλαια για να ολοκληρώσει την αποστολή του. Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του, τα στατιστικά στοιχεία γίνονταν αποδεκτά από την Eurostat χωρίς αμφισβήτηση.

Σήμερα ο κ. Γεωργίου αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για υπονόμευση του “εθνικού συμφέροντος” μέσα από το “φούσκωμα” του ελλείμματος του 2009, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αναφοράς για διαδοχικά πακέτα λιτότητας. Η κατηγορία έγινε από συνάδελφο του, η οποία αποπέμφθηκε το 2011 και η οποία ήταν υποψήφια για τη θέση του κ. Γεωργίου. Η ίδια ισχυρίζεται ότι ο κ. Γεωργίου βασίστηκε σε υπερβολικά αυστηρά κριτήρια για να επιβληθούν πιο αυστηροί όροι διάσωσης από ότι χρειάζονταν.

Φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι τα αδικήματα πρέπει να τιμωρούνται. Αλλά κανένας από όσους παραποίησαν στοιχεία στο παρελθόν δεν έχει κατηγορηθεί ή διωχθεί ποινικά. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ταχθεί στο πλευρό του κ. Γεωργίου, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε αξιόπιστα νούμερα και ακολούθησε τους κανόνες.

Ανώτατοι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει στους F.T. ότι ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είναι το εξιλαστήριο θύμα στη μάχη για το ποιος θα κριθεί ο υπαίτιος για τη λιτότητα.

Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο από το 2009. Οι πολίτες της χώρας έχουν υποφέρει πολύ στην προσπάθεια να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά. Το γεγονός ότι τα 10ετή ομόλογα έχουν πέσει κάτω από το 10% για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, δείχνει ότι και οι διεθνείς δανειστές αναγνωρίζουν τη δουλειά που έχει γίνει ως τώρα. Αλλά αν αυτοί που βοήθησαν να χτιστούν τα θεμέλια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας θυσιάζονται σε πολιτικές βεντέτες, ελλοχεύει ο κίνδυνος να θεωρηθεί επιφανειακός ο μετασχηματισμός της Ελλάδας.

Ο ρόλος του κ. Γεωργίου ήταν να πει την δυσάρεστη αλήθεια. “Σκοτώνοντας τον αγγελιοφόρο”, δεν θα βοηθήσει αυτή την αλήθεια να εξαφανιστεί.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε