Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Στην Τράπεζα Πειραιώς και επίσημα τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και η Λαϊκή στην Ελλάδα

Στην Τράπεζα Πειραιώς και επίσημα τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και η Λαϊκή στην Ελλάδα

– Η Ελληνική Τράπεζα μετά από απαίτηση των βασικών της μετόχων θα μείνει αυτόνομη
– Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι την Τρίτη οι τραπεζες θα λειτουργήσουν κανονικά
– Ο  Αντώνης Σαμαράς με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη συμφώνησαν να δοθούν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
– Στουρνάρας: “Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα”

Τα δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Cyprus Popular Bank στην Ελλάδα απέκτησε τελικά η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση πού απηύθυναν στις ελληνικές τράπεζες η Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπέβαλε πρόταση-προσφορά και επελέγη για την απόκτηση του δικτύου και των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι «ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Εξαγορές 11 τραπεζών τα τελευταία χρόνια

Πιο συγκεκριμένα, το 1998 η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην απορρόφηση των εργασιών της τράπεζας Chase Manhattan στην Ελλάδα, στην εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και της μικρής εξειδικευμένης Τράπεζας Credit Lyonnais Hellas.

Στις αρχές του 1999 προχώρησε στην απόκτηση του ελέγχου, μιας ακόμη τράπεζας, της Τράπεζας Χίου καθώς και στην απορρόφηση των εργασιών της τράπεζας National Westminster Bank PLC στην Ελλάδα.

Τον Ιούνιο του 2000 πραγματοποίησε την ενοποίηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, μέσω της απορρόφησης των εμπορικών Τραπεζών Μακεδονίας-Θράκης και Χίου, δημιουργώντας μία από τις τρεις μεγαλύτερες ιδιωτικές Τράπεζες στην Ελλάδα. To 2002, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τον έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑbank) ενώ η απορρόφησή της από την Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 2003.

Στα τέλη Ιουλίου 2012 η Τράπεζα Πειραιώς απόκτησε το «υγιές» τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (επιλεγμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού).

Τρεις μήνες αργότερα η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε συμφωνία με τη Societe Generale για την απόκτηση του συνολικού ποσοστού συμμετοχής (99%) της τελευταίας στη Γενική Τράπεζα. Επίσης σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στην τελική φάση βρίσκεται η συμφωνία για την απόκτηση της Millennium Bank στην Ελλάδα. Η Millennium Bank διαθέτει σήμερα στην Ελλάδα δίκτυο 120 καταστημάτων. Αθροιστικά δηλαδή στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας προχώρησε στην εξαγορά εννέα συνολικών τραπεζών που είχαν παρουσία στην χώρα μας, κατακτώντας την τρίτη θέση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Τράπεζα μετά από απαίτηση των βασικών της μετόχων θα μείνει αυτόνομη.

Σε μια σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη το βράδυ υπο τον Αντώνη Σαμαρά αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλισθούν τα υποκαταστήματα των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος εκτός από τον πρωθυπουργό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Φώτης ΚΟυβέλης, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, και Ιο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Η συμφωνία κλείδωσε με ένα τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά στον Πρόεδρο της Κύπρου και μάλιστα η Κυπριακή Προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τις ευχαριστίες της στην Ελλάδα προσπαθώντας έτσι να απαντήσει σ εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν στέκεται δίπλα στην Κύπρο αυτές τις δύσκολες ώρες.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν ότι την Τρίτη θα λειτουργήσουν κανονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαμαράς – Αναστασιάδης συμφώνησαν να απορροφηθούν από ελληνικές τράπεζες τα υποκαταστήματα των κυπριακών

Ποιοί πελάτες της Λαϊκής Τράπεζας ”κλαίνε” τα λεφτά τους

Μόνο όχι εισπράττει η Κύπρος από τους εταίρους της – Η τρόικα απέρριψε το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου Αναστασιάδη
 

Τελεσίγραφο Μέρκελ προς Κυπρίους: “Μην δοκιμάζετε την υπομονή μας!”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε