Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Στην αντεπίθεση η Μέρκελ

Στην αντεπίθεση η Μέρκελ

Να βγει από την απομόνωση προσπαθεί η Άγκελα Μέρκελ που εξαγγέλει ατζέντα για την ανάπτυξη ενώ ο Ζ.Γκάμπριελ, πρόεδρος SPD δηλώνει: “Η κυβέρνηση διασύρει τον Ολάντ”.

Λίγες μέρες πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία η διαφωνία Μέρκελ – Ολάντ για το δημοσιονομικό σύμφωνο παίρνει διαστάσεις ανοιχτής ρήξης.

Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών έφτασε μάλιστα στο σημείο να φωνάξει δυνατά, αυτό που ενδεχομένως να ήθελαν να πουν πολλοί εκλεγμένοι ευρωπαίοι, ότι δεν είναι η Γερμανία που αποφασίζει για ολόκληρη την Ευρώπη.

Κατόπιν αυτού η γερμανίδα καγκελάριος περνώντας στην αντεπίθεση εξήγγειλε ανάληψη πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung είπε ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει ειδική ατζέντα για την ανάπτυξη που θα συζητηθεί στο συμβούλιο κορυφής του ερχόμενου Ιουνίου.
Η πρωτοβουλία φαίνεται ότι προέρχεται από εκείνη, όπως τουλάχιστον διαφάνηκε από δηλώσεις της στο γερμανικό ραδιόφωνο NDR.
«Άσκησα πιέσεις ως γερμανίδα καγκελάριος από τον περασμένο Ιανουάριο ώστε να συγκληθεί ειδικό συμβούλιο, το οποίο να ασχοληθεί αποκλειστικά με θέματα ανάπτυξης», τόνισε η Αγκελα Μάρκελ.
«Γιατί το βιώνουμε και εμείς στη Γερμανία, μπορούμε να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό καλύτερα, όταν υπάρχει ανάπτυξη».

Στη γερμανική εφημερίδα Leipziger Volkszeitung η καγκελάριος αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στο τί προτείνει για την τόνωση της ανάπτυξης.
Κατ΄αρχην, την ενεργοποίηση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και την χρήση πόρων από το ταμείο συνοχής.
«’Ήδη υπάρχουν χώρες που χρησιμοποιούν πιο χαλαρά τα κεφάλαια των κοινοτικών ταμείων για να βοηθήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υπογράμμισε η καγκελάριος για να συμπληρώσει ότι αυτό μπορεί να γίνει και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Γκάμπριελ: διασύρετε τον Ολάντ

Η Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν πρόκειται να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης.
Υπογράμμισε ότι χωρίς σταθερή δημοσιονομική πολιτική η Ευρώπη δεν πρόκειται να απελευθερωθεί από τη κρίση χρέους.
«Ωστόσο, από μόνη της αυστηρή δημοσιονομική πολιτική δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε παράλληλα και μια άλλη πολιτική που να τονώσει την απασχόληση και την ανάπτυξη και να κάνει ανταγωνιστική την οικονομία ενός κράτους, αλλά που δεν θα στηρίζεται στην άντληση κεφαλαίων. Νέα προγράμματα διάσωσης δεν θα βοηθούσαν την Ευρώπη, η ανάπτυξη δεν κοστίζει πάντα» είπε η Μέρκελ.

Για τον έντονο τόνο που επέλεξε ο Φρανσουά Ολάντ σε αναφορά με τον τρόπο που η Γερμανία επιβάλλει στους εταίρους της αυστηρή δημοσιονομικής πολιτική ο Μέρκελ αντιπαρήλθε την ερώτηση με τη φράση «η Γαλλία βρίσκεται σε προεκλογικό αγώνα, ας περιμένουμε τον δεύτερο γύρο».

Ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε στον πλευρό του γάλλου συντρόφου του Φρανσουά Ολάντ κατηγορώντας την Μέρκελ ότι προκαλεί χωρίς λόγο τον Ολάντ.
«Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και οι φιλελεύθεροι διασύρουν τον Ολάντ με το να ισχυρίζονται ότι θέλει να καταργήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο», είπε ο Γκάμπιελ.
«Θέλει απλά να το συμπληρώσει με ανάπτυξη και απασχόληση και κυρίως με μέτρα κατά της ανεργίας των νέων».

Διαβάστε επίσης :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε