Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Στην αντεπίθεση οι διεθνείς οίκοι γιατί η Ευρώπη τους ”παραμερίζει”

Ο διεθνής οίκος Moody’s κατακρίνει τα ευρωπαϊκά σχέδια μεταρρύθμισης του τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται, με την απειλή-προειδοποίηση πως θα κόψουν την πρόσβαση στις αγορές για τα κράτη και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Σε επιστολή προς τους ευρωπαίους ηγέτες, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Die Welt, σχολιάζονται τα μέτρα, ότι δηλαδή “θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο ασταθείς τις αγορές”.

Την επιστολή αυτή υπογράφει ο πρόεδρός του οίκου Moody’s, Μισέλ Μαντελέν, έχει ημερομηνία 31η Οκτωβρίου και απευθύνεται στον πολωνό υπουργό Οικονομικών, η χώρα του οποίου βρίσκεται στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και σε ομολόγους του άλλων χωρών.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος της Moody’s στην Ευρώπη Φρεντερίκ Ντρεβόν και μια εκπρόσωπος του πολωνού υπουργού επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της επιστολής.

Ο οίκος κατηγορεί τους Ευρωπαίους, τα σχέδια των οποίων δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί, ότι θέλουν να ορίζουν οι ίδιοι τα κριτήρια της αξιολόγησης και να εμποδίζουν την αξιολόγηση για μεγάλο διάστημα της ίδιας χώρας από τον ίδιο οίκο.

“Τα μέτρα αυτά αγνοούν τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές χρησιμοποιούν τους οίκους αξιολόγησης”, αναφέρει.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να εμποδίζεται η δημοσιοποίηση αξιολογήσεων για κάποιο κράτος, ο Ντρεβόν είπε στη γερμανική εφημερίδα ότι “θα μειώσει την αξιοπιστία και θα δημιουργήσει αστάθεια. Είναι ένα αντιπαραγωγικό μέτρο”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε