Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Στο Μαξίμου και πάλι ο Τ. Νταλάρα – Στην τελική ευθεία το “κούρεμα”

Σχεδόν 12 ώρες μετά το τελευταίο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του IFF ο Τσάρλς Νταλάρα επανήλθε στο Μέγαρο Μαξόμου

για μια νέα συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο, εν μέσω έντονης φημολογίας ότι είναι απλά θέμα χρόνου πλέον η τελική συμφωνία για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει (πληροφορίες λένε στις 14:00) ηλεδιάσκεψη μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας, ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.

Υπό την έννοια πως οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ελάχιστες αποκλίσεις μάλλον η τηλεδιάσκεψη θα βάλει στην τελική ευθεία τη συμφωνία καθώς οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα έχουν λάβει τις τελικές αποφάσεις ως το απόγευμα.

Ήδη από χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα με ανακοίνωση του το IFF μιλά για πρόοδο όσον αφορά στην πορεία του προγράμματος περικοπής του χρέους.

Στη σύντομη ανακοίνωσή του, το IIF επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος θα συνεχιστούν σήμερα.

Η διαφορά στο επιτόκιο φαίνεται πως ξεπεράστηκε με συμφωνία για κλιμακωτό επιτόκιο από 3% ως 5% ανάλογα με την ωρίμανση των ομολόγων.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί από 3% ως 4,75% με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται σύμφωνα στο 4,25%, κατά 0,50% περίπου χαμηλότερα από το μέσο επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται για τα δάνειά της η χώρα.

Η απόσταση των δύο πλευρών για το θέμα μικραίνει, λένε πηγές. «Υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το κουπόνι και τη ρήτρα ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά η πηγή διευκρινίζοντας πως «συζητείται το κουπόνι στα νέα ομόλογα να είναι κλιμακωτό: Να υπάρχει ένα για τα πρώτα 10 χρόνια και να αλλάξει μετά».

Πλέον ο στόχος είναι σήμερα ή αύριο η τελική συμφωνία να κλείσει ώστε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος να παρουσιάσει τη συμφωνία στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε το τελικό σχέδιο μαζί με τις πρώτες αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση να προωθηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 30 του μήνα.

Δεν είναι τυχαίο, λένε πολλοί, το γεγονός ότι το IFF έχει καθορίσει για την Τρίτη συνέντευξη Τύπου. Η ημερομηνία λένε οι ίδιες πηγές δείχνει ότι το ινστιτούτο πιστεύει ήδη πως η συμφωνία έχει κλείσει και μένει να καθοριστούν τεχνικές λεπτομέρειες

Διαβάστε επίσης:
Ο “καυγάς” Παπανδρέου-Σαμαρά ενώπιον του πρωθυπουργού που “στηρίζουν” – Νέες διαπραγματεύσεις για το PSI σήμερα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε