Σάββατο, 30 Μαρ.
15oC Αθήνα

Στο… Θεό η απόδοση των ισπανικών ομολόγων!

Στο… Θεό η απόδοση των ισπανικών ομολόγων!

Το δάνειο των 100 δισ. ευρώ που πήρε η Ισπανία για να δώσει ένεση ρευστότητας στις τράπεζές της δεν έπεισε. Και η απόδοση των ισπανικών ομολόγων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίες εβδομάδας.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης, στο 6,63%, πλησιάζοντας το επίπεδο – ρεκόρ από την εισαγωγή του ευρώ (6,78%, την 17η Νοεμβρίου 2011) σύμφωνα με το Bloomberg.

Το spread με τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα αναφοράς παρέμεινε αμετάβλητο, στις 529 μ.β. (5,29 ποσοστιαίες μονάδες). Η διάσωση από την Ευρωζώνη, που αποσκοπεί στη χαλάρωση της διασύνδεσης μεταξύ των ισπανικών τραπεζών και του ισπανικού κράτους, ενέχει τον κίνδυνο να έχει αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα κρατικά ομόλογα και ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι βασίζεται όλο και περισσότερο στις εγχώριες τράπεζες για να αγοράσουν τους τίτλους αυτούς.

«Αυτά τα 100 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο δημόσιο χρέος της Ισπανίας και συνεπώς θα ενισχύσουν τη διασύνδεση μεταξύ των τραπεζών και του κράτους. Η Ισπανία λαμβάνει κεφάλαια για να σώσει τις τράπεζές της, οι οποίες αγοράζουν το δημόσιο χρέος, ενώ όλοι οι άλλοι φεύγουν από αυτό», σημείωσε ένας αναλυτής της τράπεζας Rabobank International.

Το ισπανικό κράτος συμφώνησε να αναλάβει το βάρος του δανείου των 100 δισ. ευρώ και να αυξήσει, έτσι, το δημόσιο χρέος της, το οποίο έφθασε πέρυσι στο 69% του ΑΕΠ της χώρας.

Οι ξένοι επενδυτές μείωσαν τη συμμετοχή τους στο χρέος του ισπανικού δημοσίου στο 37% τον Απρίλιο από 50% που ήταν στο τέλος του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Έτσι, τη διαφορά κάλυψαν οι ισπανικές τράπεζες, οι οποίες αύξησαν το μερίδιο τους από το 17% στο 29% την ίδια περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Fitch: Αν βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη θα υποβαθμίσουμε όλες τις χώρες με ΑΑΑ!

Με τσουχτερό επιτόκιο άλλη μια δημοπρασία του Δημοσίου

Το ακούσαμε κι αυτό: «Η Ελλάδα δεν ταιριάζει στο ευρώ!»

Αγωνία στην Κύπρο – Ύστατες προσπάθειες να βρεθούν δάνεια

“Schnell, Frau Merkel”: Μη μας αντιμετωπίζετε με αδιάφορα

BBC: Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή

Νάνος η Γερμανία χωρίς το ευρώ

”Να προετοιμαζόμαστε για το τέλος της ευρωζώνης”

Η λύση ονομάζεται ομόλογο ευρω-ασφάλισης

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε