Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Στο… Θεό το επιτόκιο των 10ετών ισπανικών ομολόγων

Στο… Θεό το επιτόκιο των 10ετών ισπανικών ομολόγων

Το επιτόκιο των 10ετών ισπανικών ομολόγων ανήλθε σε νέο επίπεδο-ρεκόρ από την δημιουργία της ευρωζώνης, σήμερα το πρωί στις αγορές ενώ αυτό της Γερμανίας ανέβηκε ελαφρά μετά την υποβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου της από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Περίπου στις 12:10 (13:10 ώρα Ελλάδας) το επιτόκιο των 10ετών τίτλων του Ισπανίας ανέβηκε στο 7,550% (από 7,444% χθες στο κλείσιμο) στην δευτερογενή αγορά. Βρισκόταν στο 7,552% στις 12:00, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της προηγουμένης.

“Οι ανησυχίες για τις χώρες της (ευρωπαϊκής) περιφέρειας γενικά και για την Ισπανία ειδικά, όπως και οι φόβοι για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ρίχνουν το βάρος τους στην αγορά”, συνόψιζαν αναλυτές της BNP Paribas. “Ελάχιστα περιθώρια υπάρχουν για μια σημαντική και διαρκή βελτίωση βραχυπρόθεσμα”, πρόσθεταν.

Σε μια έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων σήμερα το πρωί η Ισπανία εξάλλου άντλησε 3,05 δισ. ευρώ αλλά με ιδιαίτερα αυξημένο επιτόκιο.

Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και ειδικά σε πολλές περιφέρειές της έχουν θορυβήσει τους επενδυτές, που φοβούνται ότι η Μαδρίτη θα ζητήσει ένα πακέτο βοήθειας για το κράτος, μετά την εξασφάλιση ευρωπαϊκού δανεισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Εξάλλου και το επιτόκιο της Ιταλίας συνέχιζε να ανεβαίνει στην δευτερογενή αγορά, όπου έφθασε το 6,438% (από 6,315%).

Τα επιτόκια των γερμανικών 10ετών ομολόγων ανέβηκαν ελαφρά στο 1,239% (από 1,174%), παραμένοντας πάντως πολύ χαμηλότερα από αυτά της Γαλλίας, που βρίσκονταν στο 2,236% (από 2,133%).

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε