Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Στο επίκεντρο διεθνών αντιδράσεων το σχέδιο για την Ελλάδα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η συμφωνία του Eurogroup για την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας στην ελληνική οικονομία αποτελεί κυρίαρχο θέμα τόσο στο διεθνή Τύπο όσο και στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Η Ευρώπη χρηματοδοτεί την Ελλάδα» αναφέρει Wall Street Journal, εκτιμώντας πως η συμφωνία των κρατών-μελών της ευρωζώνης σπρώχνει την Ελλάδα πιο κοντά στο σχέδιο στήριξης, αφού την Τρίτη αναμένεται νέα έκδοση ομολόγων του Δημοσίου. Επισημαίνεται δε ότι αυτό θα είναι ένα κρίσιμο τεστ όσον αφορά το κατά πόσον η Ελλάδα είναι σε θέση να δανειστεί από τις αγορές. Η ίδια εφημερίδα τονίζει πως το υψηλό επιτόκιο σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι δεν προτίθενται να δώσουν ελεημοσύνη στην Ελλάδα.

Οι New York Times φέρουν τον τίτλο: «Η Ευρώπη ενώνεται για να βοηθήσει την Ελλάδα με σχέδιο βοήθειας». Στο κείμενο επισημαίνεται επίσης πως η Γερμανία θα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη συνεισφορά, ενώ όπως η Wall Street Journal, τονίζεται πως το υψηλό επιτόκιο είναι ένας τρόπος να κάνουν την Ελλάδα «να προσπαθήσει να επιλύσει την κρίση μόνη της».

«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφωνούν τους όρους του ελληνικού σχεδίου διάσωσης», αναφέρει η Guardian, ενώ σύμφωνα με τη Le Figaro «η Ευρώπη κινητοποιεί 30 δις ευρώ για την Ελλάδα».

«Θετική απάντηση των χωρών της ευρωζώνης» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και κάλεσε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της και να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή προκειμένου να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα. «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που συμμετέχει στο σχέδιο αρωγής για την Ελλάδα», διευκρίνισε.

Η υιοθέτηση του σχεδίου αρωγής πως μια χώρα μέλος της ευρωζώνης προκάλεσε τη Δευτέρα θεαματική πτώση του κόστους δανεισμού της Αθήνας στις αγορές ομολόγων και την άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ.

Στις 13.30 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου ήταν 6,514%, έναντι 7,126% που ήταν το βράδυ της Παρασκευής. Το επιτόκιο αυτό είχε υπερβεί το 7,500% την Πέμπτη, ποσοστό ρεκόρ μετά την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ το 2001.

Το spread ανάμεσα στο επιτόκιο του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, που χρησιμεύει ως αναφορά στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, και στο ελληνικό επιτόκιο μειώθηκε σημαντικά στις 332 μονάδες βάσης (έναντι των άνω των 400 που ήταν την περασμένη εβδομάδα). Η πτώση είναι θεαματική, ιδιαίτερα για το επιτόκιο των ομολόγων διετούς ωρίμανσης: βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 5,40%, ενώ την περασμένη Πέμπτη ήταν πάνω από 7%.

Το ευρώ ανέκαμψε και εξακολουθεί να βρίσκεται σε άνοδο έναντι του δολαρίου, χωρίς πάντως να φτάσει το 1,37 δολάριο, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η κρίση μπορεί να διαδοθεί στους κόλπους της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Γύρω στις 13.30 (ώρα Ελλάδας), ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 1,3591 δολάριο, έναντι του 1,3497 δολαρίου που αντιστοιχούσε την Παρασκευή στις 24.00 (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη. Γύρω στις 07.50 (ώρα Ελλάδας) είχε ανέβει στο 1,3692 δολάριο, ένα επίπεδο στο οποίο είχε να φτάσει από τις 18 Μαρτίου.

Τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια αντίθετα έχαναν στα μέσα της ημέρας τα κέρδη που είχαν καταγράψει το πρωί: το Παρίσι υποχωρούσε 0,15%, η Φρανκφούρτη 0,07%, ενώ το Λονδίνο κέρδιζε 0,04%. Το Τόκιο έκλεισε με άνοδο 0,42%. Τα Χρηματιστήρια είχαν ανοίξει με καθαρή άνοδο, μετά το σχέδιο για την υποστήριξη της Αθήνας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε