Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Στο επίπεδο των 72 δολαρίων σταθεροποιείται το πετρέλαιο

Στο επίπεδο των 72 δολαρίων σταθεροποιείται το πετρέλαιο

Πρόσφατα, στο μέσον Μαΐου, το βαρέλι του αργού πετρελαίου καθηλώθηκε στα 65 δολάρια.

Στο επίπεδο των 72 δολαρίων (η σημερινή διακύμανση από τα 72,14 ως τα 72,75 δολάρια) σταθεροποιείται, στη Νέα Υόρκη, το βαρέλι του αργού πετρελαίου για την άμεση παράδοσή του, όπως και στο Λονδίνο το “Brent” (72,24 δολάρια), με σχεδόν όλους τους αναλυτές να διαβλέπουν πιθανή άνοδο μόνον ώς τα 75 δολάρια, ένα “επίπεδο αποδεκτό απ’ όλους–κι από τον ΟΠΕΚ”. 

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, οι ανησυχίες εξ αυτής, η πίεση σε κορυφαία μετοχή του χώρου, δηλαδή της “BP”, λόγω των τεράστιων εξόδων στον Κόλπο του Μεξικού μετά το δυστύχημα σε πλωτή της εξέδρα, η “άτολμη” ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, τα αποθέματα του προϊόντος, όλα κατ’ ισομοιρίαν συντελούν στην ανωτέρω εξέλιξη. 

Η άνοδος του ευρώ σήμερα, έστω κι αν “αναχαιτίστηκε” από διαδοχικές παρεμβάσεις της Τράπεζας της Ελβετίας, “κράτησε μόνη της το βαρέλι του πετρέλαιου ελαφρά άνω από τα 72 δολάρια”, σήμερα, σχολίασε στη Ζυρίχη ελβετός αναλυτής, προσθέτοντας ότι “η Ελβετία σήμερα ‘μαλάκωσε’, από μόνη της, το ευρώ”. 

Πρόσφατα, στο μέσον Μαΐου, το βαρέλι του αργού πετρελαίου καθηλώθηκε στα 65 δολάρια, δηλαδή πολύ κατω από τα 87,15 δολάρια της 3ης του ίδιου μηνός, το ρεκόρ τιμής ενός 19μήνου. 

Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η IEA, προέβλεψε σήμερα “μία μείωση της συνολικής ημερήσιας παραγωγής του πετρελαίου κατά 100 με 300 χιλιάδες βαρέλια, αλλά απ το 2015 και μετά”, ως απότοκη της δραματικής εμπειρίας της “ΒΡ” στον Κόλπο του Μεξικού και της αποφυγής παρόμοιων συμβάντων, είτε εκεί, είτε στη Βόρεια θάλασσα.-

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε