Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΕΝΦΙΑ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Συννεφιά 22 Αθήνα Αναλυτικά

Στο στόχαστρο των ελέγχων οι off shore εταιρίες

Στο στόχαστρο των ελέγχων οι off shore εταιρίες
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 24.05.2010 | 16:57
Πρώτη δημοσίευση: 24.05.2010 | 16:57

Φυσικά πρόσωπα και τράπεζες που συνδέονται με off shore εταιρίες μέσω πληρωμών και συναλλαγών αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με εκείνο Προστασίας του Πολίτη έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους για να εξακριβώσουν ποιοι Έλληνες εμπλέκονται σε off shore εταιρίες. Στόχος των ερευνών να καταρτιστεί το συντομότερο δυνατό μια λίστα με όσους έχουν μετοχές σε ανάλογες εταιρίες.

Στο πλαίσιο των ερευνών ζητούνται από τις τράπεζες να παραδώσουν λίστες με εκείνους που πληρώνουν μέσω προσωπικών λογαριασμών τις ετήσιες χρεώσεις για συντήρηση off shore εταιρείας. Οι έλληνες φορολογούμενοι που διατηρούν off shore εταιρίες είναι υποχρεωμένοι να τις δηλώνουν. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που διενεργούνται τέτοιου είδους έλεγχοι.

Στο… κυνήγι των φοροφυγάδων με τις off shore έχει μπει και τα τμήματα της δίωξης ναρκωτικών και διακίνησης όπλων, αφού οι αρχές σκοπεύουν να εντοπίσουν και τα χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Οι έλεγχοι θα εστιάσουν και στις υπερτιμολογήσεις, κυρίως μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με την DePuy και τους έλληνες ορθοπεδικούς. Στοιχεία που διαθέτουν οι αρχές δείχνουν ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στις υπερτιμολογήσεις παίζουν οι off shore εταιρίες, καθώς επιχειρήσεις –πολυεθνικές στην πλειοψηφία τους- τις χρησιμοποιούν για να αυξάνουν τις τιμές προϊόντων που εισάγουν στην Ελλάδα, ενώ συγχρόνως υποτιμολογούν τα προϊόντων που εξάγουν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος είναι σημαντική.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook