Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Στο “τραπέζι” η απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από την καταβολή ΦΠΑ

Στο “τραπέζι” η απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από την καταβολή ΦΠΑ

Μαυραγάνης: Ορατά τα πρώτα αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής
– Προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων 
– Άρχισε η καταβολή φόρων και προστίμων για τις καταθέσεις στο εξωτερικό
– “Πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία του φορολογικού για να έρθουν επενδυτές”

Την εξέταση της πρότασης της τρόικας να εξαιρεθούν από το καθεστώς του ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 10.000 χιλιάδες ευρώ, προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

«Το εξετάζουμε, αλλά όταν βάζεις πλαφόν πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός», λέει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως “πρέπει να βρούμε τις ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποτραπούν φαινόμενα μείωσης του τζίρου από επιχειρήσεις για να υπαχθούν στο καθεστώς”.

Ο κ. Μαυραγάννης, τονίζει επίσης ότι είναι ορατά τα πρώτα αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων.

Αναφέρει ακόμα ότι άρχισε ήδη η καταβολή φόρων και προστίμων για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, σε όσους εκλήθησαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους.

Όπως εξηγεί, έχουν σταλεί ήδη χιλιάδες προσκλήσεις και με βάση αυτές καλούνται οι υπόχρεοι να δώσουν εξηγήσεις. Για όσους αγνοήσουν την επιστολή, με βάση τη νομοθεσία, θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Σε ,τι αφορά την πρόσφατη έκθεση της τρόικας για τη φοροδιαφυγή στην οποία διαπιστώνεται αποτυχία του εισπρακτικού μηχανισμού, ο κ. Μαυραγάνης σημειώνει ότι μερικές από τις παρατηρήσεις της έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Ο υφυπουργός επισημαίνει ακόμα ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί φιλικός προορισμός για ξένες επενδύσεις, αλλά και για επενδύσεις Ελλήνων, θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος, τόσο από πλευράς νομοθεσίας όσο και από πλευράς φορολογικής διοίκησης. Μεταξύ άλλων πρέπει να απλοποιηθούν οι τελωνειακές διαδικασίες και να καταργηθούν οι διατάξεις “που χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιώδες στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάνουν τη ζωή δύσκολη στους υποψήφιους επενδυτές”.

Διαβάστε
Τελεσίγραφο Στουρνάρα για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό: “Φέρτε πίσω τα λεφτά για να γλιτώσετε”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε