Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Στο τραπέζι και άλλα μέτρα – σοκ – Τι απαιτούν οι δανειστές μας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Τελειώνει ο 14ος ίσως και ο 13ος μισθός
– Γερμανία: Δεν δεσμευόμαστε για βοήθεια στην Ελλάδα
– Μεγάλη πτώση στο ΧΑ – Τις 663 μονάδες έφτασε το spread

Προ των πυλών είναι πλεον τα νεα μέτρα που θα αναγκαστεί να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός στήριξης και να εκταμιευθούν τα χρήματα από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

‘Ηδη κορυφαίοι υπουργοί παραδέχονται με δημόσιες δηλώσεις τους οτι οι πιέσεις που ακούνται από τους ελεγκτές είναι αφόρητες και θα έρθουν και χειρότερα απ’ οτι περιμέναμε.

Για παράδειγμα σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχεται οτι οι ελεγκτές εμμέσως πλην σαφώς, μα υποδεικνύουν κατάργηση και του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης μείωση του κατώτατου μισθού (σήμερα είναι στα 780 ευρώ) και αλλαγή στο καθεστώς των απολύσεων. 

Χθες από τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών και μετά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του ΔΝΤ, προανήγγειλε και νέα μέτρα λέγοντας οτι το 3ετές πρόγραμμα που θα αποφασιστεί για τη στήριξη της χώρας μας, θα κινείται σε ένα σκληρό και αυστηρό πλαίσιο το οποίο θα κληθούν να συνυπογράψουν όλα τα μέρη. 

Κωδικοποιώντας όλα όσα έχουν ή πρόκειται να ζητηθούν από τους ελεγκτές μας περιμένουν τα εξής:

1) Ελεύθερες απολύσεις
2) Ανατροπή των κλαδικών συμβάσεων
3) Βασική σύνταξη 360 ευρω στο 65ο έτος
4) Συνταξη στα 67 
5) Εισφορά ΛΑΦΚΑ 5-10% από το Σεπτέμβριο για 250.000 συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ
6) Μείωση συντάξεων κατά 7% σε 75.000 συνταξιούχους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ
7) Μείωση κατά 30% σε όσους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ βγούν νωρίτερα στην σύνταξη
8) Μείωση αποζημιώσεων δημοσίων υπαλλήλων
9) Κατάργηση σύνταξης κορασίδων
10) Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων

Τον τόνο δίνουν όλοι όσοι θα παίξουν τον ρόλο του δανειστή με πρώτους και καλύτερους τους γερμανούς οι οποίοι απειλούν οτι αν δεν ληφθούν τα μέτρα που ζητούν τότε υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να μην λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός!

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε το έκανε αρκετά σαφές: “Το γεγονός ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε η γερμανική κυβέρνηση έχουν λάβει απόφαση για την καταβολή της βοήθειας σημαίνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι τόσο καταφατική , όσο και αρνητική”. 

Την ίδια ώρα οι αγορες φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής. Σήμερα το ΧΑ άνοιξε με οριακή άνοδο, όμως αυτή την ώρα πέφτει πάνω από 2,38%. Τα spread έκαναν νέο ρεκόρ φτάνοντας τις 663 μονάδες βάσης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παπακωνσταντίνου: Ερχονται νέα μέτρα

Μαχαίρι σε 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο

Ολοι μας ζητούν νεα μέτρα

Διεθνή ΜΜΕ κατά… Ελλάδας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε