Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Στον δρόμο της Ελλάδας η Πορτογαλία

(ΦΩΤΟ REUTERS)
(ΦΩΤΟ REUTERS)

Η κοινή εμφάνιση πρωθυπουργού και…

αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης -που τόσο “εκθειάστηκε”- δεν ήταν αρκετή γιά να καθησυχάσει τις αγορές γιά την οικονομία της Πορτογαλίας.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η κρίση χρέους και ελλείμματος της Ελλάδας, δεν χτυπά απλά την πόρτα της Ιβηρικής, αλλά εγκαταστάθηκε εκεί γιά τα καλά.

 

Το spread του δεκαετούς ομολόγου της Πορτογαλίας έχει ξεπεράσει τις 300 μ.β και βρίσκεται στις 335 μ.β. (+33,4 μ.β.) ενώ της Ισπανίας ενισχύεται επίσης, φτάνοντας ακόμη και τις 180 μ.β.

 

Παράλληλα, σημαντική επιδείνωση παρατηρείται και στα συμβόλαια αντασφάλισης κινδύνου (CDS). Σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων CMAVision, τα πενταετή ελληνικά CDS βρίσκονται στις 1007,69 μ.β. (πιθανότητες χρεοκοπίας 55,19%) και της Πορτογαλίας στις 502,37 μ.β. (πιθανότητες χρεοκοπίας 35,12%).

 

Οι ισχυρές πιέσεις συνεχίζονται και στην Ισπανία παρά το γεγονός ότι μετά από ένα εξάμηνο ύφεσης η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε σήμερα οριακή ανάπτυξη στο ΑΕΠ κατά 0,1% στο τρίμηνο. Η οικονομία ωστόσο παραμένει μικρότερη κατά 1,3% σε σχέση με πέρυσι.

Οι εξελίξεις αυτές -σε συνδυασμό με την κατακρήμνιση της Wall Street– έκαναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ανοίξουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε