Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Στον ουρανό πέταξαν και πάλι τα ελληνικά spread από τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους

– Πάνω από τις 940 μονάδες βάσης έφτασαν τα spead του ελληνικού δεκαετούς
– Τα ασφάλιστρα κινδύνου-CDS υπερβαίνουν τις 1.000 μονάδες
– Barozo : Είστε οι πρώτοι υποψήφιοι προς αναθεώρηση του χρέους
– Η Fitch υποβάθμισε και την Πορτογαλία μετά τις ελληνικές τράπεζες
Κατά 35 ολόκληρες μονάδες ανέβηκαν σήμερα τα spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων από το κλείσιμο της Τετάρτης καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της μετά το 2013.
 
Σύμφωνα με τα Νέα Λουκάς Παπαδήµος και Γιώργος Προβόπουλος, αλλά και τραπεζίτες στους οποίους έχει εµπιστοσύνη η κυβέρνηση, συµµετείχαν στις µυστικές συνοµιλίες µε στελέχη των Βρυξελλών προκειµένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά το 2013 χωρίς κούρεµα της αξίας των οµολόγων, κάτι που γνωρίζουν ανεπίσημα και κλείνουν καταφατικά το μάτι τόσο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και στο Βερολίνο.
 
Το σχέδιο απορρίπτει κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης οποιασδήποτε µορφής πριν από τη λήξη του προγράµµατος δανειοδότησης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ το 2013 ενώ θεωρείται πολύ πιθανό το σενάριο να πάρουμε και νέο δάνειο.
 
Σύµφωνα µε το σχέδιο η Ελλάδα θα προβεί µετά τη λήξη του Μνηµονίου σε αναδιάρθρωση του χρέους της µε επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής, όχι µόνο για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ αλλά και γι’ αυτά που έχει λάβει από άλλους πιστωτές ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσει τη µείωση του επιτοκίου των δανείων αυτών χωρίς ”κούρεµα” της αξίας των οµολόγων.

Και την ώρα που γίνονται έστω και παρασκηνιακά συζήτησεις για ήπια αναδιάρθρωση του χρέους μέσω της επιμήκυνσης, ο οίκος Fitch έρχεται και υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, με αποτέλεσμα να βάζει φωτιά στο ευρώ και στην ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης:

Στην κατηγορία junk-σκουπίδι απειλεί να υποβαθμίσει η Fitch την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα πέντε ελληνικών τραπεζών

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε