Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Στουρνάρας: Κάποιοι δεν θα ήθελαν τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη – Υπάρχουν ακόμα οχυρά κατά της αριστείας

Στουρνάρας: Κάποιοι δεν θα ήθελαν τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη – Υπάρχουν ακόμα οχυρά κατά της αριστείας

«Το ότι προσπάθησα να βοηθήσω κι εγώ την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο»: την απάντηση αυτή δίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ερώτηση του “Accenture Greece” για ποιο πράγμα θα ήθελε να τον θυμάται ο κόσμος.

Σε άλλο σημείο, σημειώνει ότι η Ελλάδα έγινε πολύ πιο εξωστρεφής και παράλληλα έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της. «Αυτά είναι τα καλά της κρίσης», σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που υπογραμμίζει το γεγονός ότι «έχουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό από τα πιο ειδικευμένα στον κόσμο». Επιπλέον, υποστηρίζει, «το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι πιο στοχευμένο σε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Οι «θεσμοί μας υστερούν», υποστήριξε επίσης ο Γιάννης Στουρνάρας, που υπεραμύνθηκε της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, του θεσμού της αξιολόγησης στα πανεπιστήμια, του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων αλλά και του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Ο κύριος Στουρνάρας τονίζει ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών «υπάρχουν ακόμη οχυρά κατά της αριστείας», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι κάποιοι «δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη».

Υπογράμμισε επίσης ότι «υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν κλειστά επαγγέλματα».

Επεσήμανε ακόμα την ανάγκη ύπαρξη πολιτικών «που να έχουν το θάρρος της γνώμης και να λένε την αλήθεια, την αλήθεια στον ευρωπαϊκό Νότο, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία», ενώ παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ο λαϊκισμός δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό βορρά.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης μίας πιο «ολοκληρωμένης ομοσπονδίας», ενώ έσπευσε να διασαφηνίσει: «Δεν μπορώ να πω σήμερα ότι είναι οι συνθήκες ώριμες για να καταλήξουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αλλά σαφώς μπορούμε να κάνουμε θετικά βήματα». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, kathimerini

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε