Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Στουρνάρας: Οι εταίροι και το Eurogroup πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

“Η Ελλάδα έκανε ό,τι προβλεπόταν να κάνει. Οι εταίροι μας, και ιδιαίτερα το Eurogroup, πρέπει να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους”, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο του στην “Καθημερινή”.

Όπως σημειώνει, «αυτό που έχει επιτευχθεί είναι μόνο η αρχή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, που βασίζεται σε υγιή θεμελιώδη μεγέθη και υψηλότερη ανταγωνιστικότητα», ωστόσο παραδέχεται ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε».
Αναφερόμενος το θέμα της αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του χρέους κρίνει αναγκαίο από το επόμενο Eurogroup να εξειδικευθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Αυτή η εξειδίκευση, όπως εξηγεί, πρέπει να γίνει, διότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές, στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, απαιτούν να γνωρίζουν από τώρα εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.
«Όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η έξοδος στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος είναι μονόδρομος. Ουδείς ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει διάθεση για άλλο μνημόνιο», προσθέτει.
Για τις προτάσεις της ΤτΕ για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, δηλώνει με βεβαιότητα ότι εφόσον υιοθετηθούν θα ενισχύσουν τόσο την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και το αξιόχρεο της χώρας.
Καταλήγοντας στο άρθρο του ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει: «Η οικονομία έχει περάσει από δύσκολα μονοπάτια, με πολλά λάθη και οπισθοδρομήσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους εταίρους της. Όμως το αποτέλεσμα, έπειτα από επτά δύσκολα χρόνια, είναι σίγουρα θετικό και οι βάσεις για βελτίωση το αμέσως προσεχές διάστημα έχουν ήδη τεθεί. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, περαιτέρω λάθη και οπισθοδρομήσεις δεν επιτρέπονται».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε