Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Στουρνάρας στο BBC: Κάναμε λάθη αλλά δε μπορούμε να γυρίσουμε πίσω

Στουρνάρας στο BBC: Κάναμε λάθη αλλά δε μπορούμε να γυρίσουμε πίσω

Φως στο τέλος του τούνελ για την ελληνική οικονομία «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο BBC. Τα χειροτερα πέρασαν, λέει και παραδέχτηκε πως «κόψαμε πολλά, πολύ γρήγορα».

«Υπάρχει σίγουρα μια αχτίδα ελπίδας, ένα φως στην άκρη του τούνελ», λέει ο κ. Στουρνάρας στο βρετανικό δίκτυο και δεν κρύβει πως τα χειρότερα έχουν περάσει. «Η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το εύρω, το Grexit, είναι τώρα πολύ μικρή», σημειώνει.

«Καταφέραμε να αλλάξουμε την πορεία της οικονομίας. Από τις αγορές υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία. Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η κυβέρνηση αποπληρώνει τις οφειλές της στον ιδιωτικό τομέα και υπάρχει μια αλλαγή στο πώς μας βλέπει η Ευρώπη. Οπότε, όλα δείχνουν θετικά. Είμαστε στα 2/3 του δρόμου προς το στόχο μας. Άρα, οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν», λέει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο δημοσιογράφος του BBC αναφέρεται στο υψηλότατο ποσοστό ανεργίας, στους άστεγους που αυξάνονται, στην ύφεση (η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας) που διαρκεί έξι χρόνια. Ο Γιάννης Στουρνάρας παραμένει αισιόδοξος και λέει ότι «προς το τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα έχουμε ανάκαμψη». Και πιστεύει πως η ανάπτυξη να επιστρέψει του χρόνου, ακόμα και αν καταγραφεί το 2013 η προβλεπόμενη ύφεση του 4,5%.
«Νιώθω σίγουρος, 100% βέβαιος ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα», λέει.

Θα καλωσόριζα ένα νέο κούρεμα του χρέους, παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν πολλοί να επιτευχθεί αυτό και κυρίως με ένα τρόπο που να ελαχιστοποιεί και τις απώλειες των υπολοίπων κρατών της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα λιτότητας, δε θα χρειαστούν νέα μέτρα, ούτε νέα πακέτα λιτότητας, ούτε περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις.

Κάνει όμως και την… αυτοκριτική για λογαριασμό του κράτους. «Η Ελλάδα αναγκάστηκε να κόψει πολλά, πολύ γρήγορα. Έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις στην αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Η ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση».

Πολλοί τον κατηγορούν πως δεν καταλαβαίνει τον πόνο που προκαλεί, εξαιτίας των σκληρών μέτρων που προωθεί. Εκείνος υποστηρίζει ότι καταλαβαίνει πολύ καλά. «Από τους φίλους, τη μητέρα μου, την οικογένειά του, τους ανθρώπους με τους οποίους μιλάω. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Χωρίς τα χρήματα του δανείου, η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρωζώνης. Και αυτό θα έσπερνε την καταστροφή», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός είναι ο νέος φόρος στα ακίνητα – Έρχεται από το καλοκαίρι

Σήμερα στο Κατάρ, τον Μάρτιο στην Τουρκία ο Σαμαράς

ΣΥΡΙΖΑ: Και ο Στουρνάρας είχε προτείνει “χριστιανόσημο”

Ανω – κάτω ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το “χριστιανόσημο” του Κουράκη!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε