Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Στουρνάρας:13-15 δις το κόστος μιας διετούς επιμήκυνσης

Στουρνάρας:13-15 δις το κόστος μιας διετούς επιμήκυνσης

Μέχρι πριν λίγο καιρό αυτό που διεκδικούσε η Ελλάδα ήταν η επιμήκυνση. Τώρα, έχουμε φτάσει στο πόσο θα κοστίσει.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες της Ελλάδας θα διαμορφωθούν στα 13 – 15 δισ. ευρώ στην περίπτωση που λάβει διετή επιμήκυνση για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.

«Υπάρχει… το χρηματοδοτικό κενό που το υπολογίζουμε σε 13 – 15 δισ. ευρώ, το οποίο θα δημιουργηθεί αν πάρουμε τη διετή παράταση», ανέφερε στο Reuters ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι «Είναι δυνατό να καλυφθεί στα πλαίσια του υφιστάμενου προγράμματος».

Παράλληλα, είπε ότι το ποσό που απαιτείται για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013 – 2014 παραμένει στα 13,5 δισ. ευρώ (11,5 δισ. δαπάνες και 2 δισ. έσοδα).

Νωρίτερα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ άφησε ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους και εκτίμησε  πως ”η τρόικα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα”.

Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, δήλωσε στην Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης.

Η συγκεκριμένη τοποθέτησή της ερμηνεύτηκε από οικονομικούς αναλυτές ως πρόταση για νέα αναδιάρθρωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους.

Απαντώντας σε ερώτηση, για το που βρίσκεται σήμερα ο διάλογος μεταξύ τρόικας και ελληνικών αρχών, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι άνθρωποι της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα (Πολ Τόμσεν) «κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα».

Και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψει χρηματοδοτικό κενό αν υπάρξουν αποκλίσεις στο πρωτογενές έλλειμμα και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και σε μια τέτοια περίπτωση να εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων των ελληνικών ομολόγων, που κατέχει το Ευρωσύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

”Παράθυρο” για κούρεμα και από τον Σταϊκούρα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε