Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Στρος Καν: Η Ελλάδα να γίνει παράδειγμα

Ο Γενικός διευθυντής του ΔΝΤ τόνισε ότι “εχω επανειλημμένα πει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο”. Έκπληξη Τρισε για τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι όλοι ήξεραν κατά που πήγαινε η Ελλάδα. Αύριο η τρόικα ξανά στην Αθήνα με νέα μέτρα.

“Αυτό που έχουν επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και, κυρίως, ο ελληνικός λαός, είναι πραγματικά εκπληκτικό, καθώς ο πληθυσμός αντιλήφθηκε ότι βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατάσταση και το κάνει. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλα τα κράτη που έχουν προβλήματα, ότι όταν χρειάζεται, ένα έθνος μπορεί να κάνει τις προσπάθειες που απαιτούν οι συνθήκες για να επανέλθει στο σωστό δρόμο” σημείωσε.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι “φυσικά, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη και το πρόγραμμα εισάγει την Ελλάδα στην πορεία ανάπτυξης, αλλά αυτή θα έρθει στη συνέχεια. Οπως σωστά είπατε, εάν το περιβάλλον και ειδικά το ευρωπαϊκό, δεν είναι πολύ θετικό, αυτό δεν θα βοηθήσει”.

“Αυτό είναι απόλυτα σωστό. Γι αυτό προσπαθούμε να πιέσουμε – αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος, αλλά συνάδει με τον στόχο αυτό – τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δημοσιονομικά περιθώρια να κάνουν περισσότερα για την ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη ότι άλλες χώρες που δεν έχουν καθόλου δημοσιονομικά περιθώρια, ίσως όχι ακριβώς στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να επικεντρωθούν στη δημοσιονομική σταθεροποίηση” τόνισε.

Ακόμη στην απάντησή του ο Στρός Κάν σημείωσε ότι “δεν είμαι σίγουρος αν αναφερθήκαμε σε αυτό κατά την εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου, αλλά είδα ότι συχνά το μήνυμα του ΔΝΤ γίνεται δύσκολα κατανοητό, γιατί άλλες φορές πιέζουμε για επεκτατική πολιτική και άλλες για σταθεροποίηση. Τί λέμε λοιπόν; Επέκταση ή σταθεροποίηση; Αυτό που λέμε είναι όση σταθεροποίηση πρέπει, και όση επέκταση μπορείτε. Και, φυσικά, αυτό είναι διαφορετικό για κάθε χώρα. Αρα, ανάλογα με τη χώρα είναι και το μήνυμα που εκπέμπουμε. Στην Ευρώπη υπάρχει μάλλον χώρος για μεγαλύτερη υποστήριξη της ανάπτυξης και αυτό θα βοηθούσε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας”.

Διαβάστε επίσης: 

“Έκπληκτος ο Τρισέ για τις δηλώσεις Γιούνκερ – Αύριο στην Αθήνα ξανά η τροίκα

“Εύσημα” Morgan Stanley για τα σκληρά μέτρα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε