Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Στρος Καν : “Η αναδιάθρωση ΤΩΡΑ δεν θα βοηθήσει”

“Εχω κουρασθεί να το λέω. Δεν παίζει” είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πουργός οικονομικών, μετά τη συνάντηση του με τον επικεφαλής του ΔΝΤ.

Τη θέση του ΔΝΤ ότι αυτή τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει, διότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος, διαβίβασε ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου.

“Δεν το συζητούν”, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου στους Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στρος-Καν, και πρόσθεσε: “Εχω κουρασθεί να το λέω. Δεν παίζει”.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός διέψευσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει επιμήκυνση όλου του χρέους, ενώ ερωτηθείς αν λέει την αλήθεια, απάντησε: “Την αλήθεια στον ελληνικό λαό τη λέμε κάθε μέρα”.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι συζητήθηκαν η πορεία του προγράμματος και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, τα οποία εμφανίζονται παρότι, όπως είπε, το κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ. Ο διευθυντής του ΔΝΤ εμφανίσθηκε ευχαριστημένος από την έως τώρα προσπάθεια, η οποία, όπως φέρεται να επισήμανε, διέρχεται την πιο δύσκολη φάση πολιτικά, καθώς τα μέτρα προκαλούν αναμενόμενες αντιδράσεις, χωρίς να έχουν αρχίσει ακόμη να φαίνονται τα αποτελέσματα. Σημείωσε, δε, ότι ανάλογη ήταν η εξέλιξη και με προγράμματα σε άλλες χώρες στο παρελθόν.

Ο κ. Στρος-Καν θεωρεί κομβικής σημασίας το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, επανέλαβε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις, ενώ έθεσε το θέμα της υστέρησης των εσόδων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, όπως έκανε και στις επαφές του με αρμόδια υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου που συνάντησε χθες, ότι απαιτείται χρόνος, τουλάχιστον 18 μήνες, για να υλοποιηθούν οι σημαντικές αλλαγές, που κρίνονται αναγκαίες στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

    Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μετά το καλοκαίρι θα βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στις αγορές, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος και των πρώτων θετικών εξελίξεων, αλλά και ως απόρροια της εισόδου και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, που εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις πιέσεις των αγορών στην ευρωζώνη.

    «Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για να ανοίξουν οι αγορές και διαψεύδουμε τις κασσάνδρες, όπως το έκαναν και άλλες χώρες στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, και να υπάρξει κάποια καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αγορές υπάρχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESF).

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε