Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Στρος Καν: Τα μέτρα θα εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η ελληνική κυβέρνηση έχει χαράξει ένα φιλόδοξο πακέτο πολιτικής για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε ανακοίνωσή του.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν σημειώνει ότι “η βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ και συνίσταται σε ένα πολυετές πρόγραμμα που ξεκινά με σημαντικές προσπάθειες που στοχεύουν στο να διορθωθούν οι βαριές δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας, στο να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, και στην πορεία να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”. 

“Ο συνδυασμός των περικοπών και της αύξησης των εσόδων που φθάνει στο 11% του ΑΕΠ, τα οποία είναι επιπλέον των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί πριν λίγους μήνες, αποσκοπεί στο να αλλάξει ο συσχετισμός ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και το ΑΕΠ και αρχής γενομένης από το 2013 να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014, αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και προσθέτει ότι “τα μέτρα για το 2010 περιλαμβάνουν τη μείωση των μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, εξέλιξη αναπόφευκτη διότι αυτά τα δύο στοιχεία από μόνα τους αποτελούν το 75% του συνόλου (εκτός τόκων) των δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα”.

“Το πρόγραμμα των ελληνικών αρχών”, λέει ο Στρος Καν, “έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη το στοιχείο της δικαιοσύνης και αναφέρει ότι θα υπάρξει μια περισσότερο προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλες τις πηγές εισοδήματος, θα πλήξει τη φοροδιαφυγή και θα είναι ένα βήμα για την παραπομπή στη δικαιοσύνη των σημαντικότερων παρανομιών. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρξουν μέτρα προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων της ελληνικής κοινωνίας”, αναφέρει στη δήλωσή του, και προσθέτει ότι “οι μειώσεις μισθών και συντάξεων έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πλήττουν αυτούς που ζουν με τους χαμηλότερους μισθούς”. 

Επίσης θα υπάρξει σημαντική μείωση των αμυντικών δαπανών κατά την περίοδο που θα υλοποιείται το πρόγραμμα, τονίζει ο κ. Στρος Καν, ο οποίος γνωστοποιεί στην ανακοίνωση του ότι στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας Ευρώπης και ΔΝΤ τα μέλη της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να παράσχουν στην Ελλάδα συνολικά 80 δισ. ευρώ με τη μορφή διμερών δανείων.

Διαβάστε επίσης:

Μας δίνουν 110 δισ. τα επόμενα τρία χρόνια

Ποιά είναι τα νέα σκληρότατα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε