Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΜΠΑΜΑ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Συννεφιά 13 Αθήνα Αναλυτικά

Σχεδιάζουν τραπεζικό φόρο στις Βρυξέλλες για τη διάσωση της Ελλάδας

Σχεδιάζουν τραπεζικό φόρο στις Βρυξέλλες για τη διάσωση της Ελλάδας
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 18.07.2011 | 21:54
Πρώτη δημοσίευση: 18.07.2011 | 21:44

Ο σχεδιαζόμενος φόρος αφορά και τράπεζες "που δεν είναι εκτεθειμένες" στα ελληνικά ομόλογα, γράφει συγκεκριμένα η "Ντι Βελτ", επικαλούμενη "υψηλόβαθμες πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα".

Η ευρωζώνη σχεδιάζει την επιβολή φόρου στις τράπεζες, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα, μια λύση που θα έχει το πλεονέκτημα να αποτρέψει μια επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας, όπως εκτίμησε, σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Ζαν Λεονετί.

"Είναι μια από τις λύσεις που σχεδιάζονται, έχει ως πλεονέκτημα ότι δεν παρεμβαίνουν άμεσα στο πλαίσιό της οι τράπεζες και επομένως δεν δημιουργεί δυνητικά μια χρεοκοπία" εκ μέρους της Ελλάδας, "ούτε δημιουργεί ένα αρνητικό (πιστωτικό) γεγονός" όσον αφορά τις χρηματαγορές, πρόσθεσε ο ίδιος. "Αξίζει να μελετηθεί η πρόταση", υπογράμμισε συγχρόνως ο κ. Λεονετί.

Ο Γάλλος αξιωματούχος αναφερόταν στις πληροφορίες, που δημοσίευσαν πολλά γερμανικά μμε, σύμφωνα με τις οποίες "οι 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σχεδιάζουν τη δημιουργία τραπεζικού φόρου, ώστε δι αυτού του τρόπου ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στο δανεισμό" της Ελλάδας.

Ο σχεδιαζόμενος φόρος αφορά και τράπεζες "που δεν είναι εκτεθειμένες" στα ελληνικά ομόλογα, γράφει συγκεκριμένα η "Ντι Βελτ", επικαλούμενη "υψηλόβαθμες πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα".

Η Γερμανία στηρίζει--με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο--τη συμμετοχή των ιδιωτών στον δανεισμό της Ελλάδας, ώστε να 'χρυσώσει το χάπι' έναντι της γερμανικής κοινής γνώμης, στο θέμα της οικονομικής βοήθειας προς άλλες οικονομίες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιλογή που μελετάται είναι η δημιουργία ενός τραπεζικού φόρου στην ευρωζώνη, ανεξάρτητου απ' άλλους φόρους της ίδιας κατηγορίας, που επέβαλαν οι κυβερνήσεις διαφόρων μελών της ευρωζώνης στη σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Λεονετί προέβλεψε ότι η συμφωνία για ένα νέο δανεισμό της Ελλάδας, που θα τεθεί στο έκτατο Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί) την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, "συναρτάται από μία γερμανο-γαλλική συμφωνία". "Υπάρχει η κοινή βούληση να σωθεί το ευρώ, να χαριστεί στην Ευρώπη η οικονομική σταθερότητα", υπογράμμισε συγχρόνως.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1.  Τρίζει  η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό "Τρίζει" η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
  2. Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης! Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης!
  3. Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα
  4. Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ
  5. Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες
  6. Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook