Παρασκευή, 10 Μαΐ
18oC Αθήνα

Συμφωνία Eurogroup: Τυράκι το χρέος με φάκα νέο μνημόνιο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Επισήμως όλοι θέλουν απλά να κλείσει η συμφωνία για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, πίσω από τις λέξεις όμως κρύβονται υπονοούμενα για νέο μνημόνιο για την περίοδο μετά το 2018 και μάλιστα με μέτρα που θα συμφωνηθούν και θα ξεκινήσουν να εφαρμώζονται άμεσα. Όλα αυτά με … υποσχετική για το χρέος.

Οι Ευρωπαίοι επισήμως δεν θέτουν θέμα τέταρτου μνημονίου, όμως δεν μιλούν ξεκάθαρα και για ελάφρυνση του χρέους. Είναι όμως ξεκάθαροι στο ότι πρέπει η διαπραγμάτευση να κλείσει και μάλιστα άμεσα.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ μιλώντας στον ΣΚΑΙ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε κάποιο σημείο μετά το τέλος του Μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τυχόν μείωση δεν μπορεί να έλθει αμέσως μετά το 2018, αλλά θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν λίγα χρόνια.

Την ίδια ώρα όμως επανέλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θα προσδώσει περισσότερη «αξιοπιστία». Ωστόσο η επιμονή των Ευρωπαίων στην συμμετοχή του ΔΝΤ δεν σημαίνει και ότι συμφωνούν με απομείωση του χρέους.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή στον ΣΚΑΙ ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αν και είπε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα συνδύασε το χρέος με μέτρα που μπορεί να επεκταθούν και ύστερα από τον παρόν πρόγραμμα.

Ας μιλήσουμε για το χρέος, τόσο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν μετά ή κοντά στο τέλος του προγράμματος, όσο και βραχυπρόθεσμα μέτρα και μετά θα συζητήσουμε για το ποιο δημοσιονομικό μονοπάτι θα πρέπει να ακολουθήσουμε, ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε