Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Συμφωνία: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τα μέτρα και τα αντίμετρα

Συμφωνία: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τα μέτρα και τα αντίμετρα

– Τσεκούρι στους συνταξιούχους – Δώρα στους ελεύθερους επαγγελματίες
– Ποιοι θα έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες στο εισόδημά τους
– Ενα εκατομμύριο θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται ως 18% εξαιτίας της μείωσης της προσωπικής διαφορά στην κύρια σύνταξη
– 55.000 ως 60.000 εκείνοι που θα δουν την επικουρική σύνταξη να ψαλιδίζεται ως 18%

Πολύ μεγάλη πίκρα σε ένα περίπου εκατομμύριο συνταξιούχους και αρκετά εκατομμύρια φορολογούμενους, μισθωτούς και αγρότες φέρνουν τα νέα μέτρα. Παρά την ασάφεια που υπάρχει ακόμα ας επιχειρήσουμε να καταγράψουμε ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Συνταξιούχοι: Είναι οι πιο μεγάλοι χαμένοι, αφού θα υποστούν διπλό “μαχαίρι”. Περίπου ένα εκατομμύριο θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται ως 18% εξαιτίας της μείωσης της προσωπικής διαφορά στην κύρια σύνταξη, ενώ σε 55.000 ως 60.000 ανέρχονται εκείνοι των οποίων η επικουρική σύνταξη θα “ψαλιδιστεί” ως 18%. Από αυτούς οι περισσότεροι θα δουν το 2020 να μειώνεται και το αφορολόγητό τους.

Οι επιβαρύνσεις στο φορολογικό σκέλος θα ξεκινούν από 600 ευρώ (θα ήταν 660, αλλά η μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20% περιορίζει τις απώλειες) περίπου και θα βαίνουν μειούμενες όσο αυξάνεται το εισόδημα. Μάλιστα σε γενικές γραμμές οι φορολογούμενοι μισθωτοί, αγρότες και συνταξιούχοι) που θα δηλώνουν πάνω από 28.000 ευρώ θα είναι κερδισμένοι χάρη στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Τη μεγαλύτερη απώλεια θα έχουν όσοι έχουν τώρα εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο και ως τις 12.000 ευρώ. Κι΄ αυτό γιατί θα χάσουν τα 600 ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά δεν θα επωφεληθούν από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία θα μηδενιστεί για τα εισοδήματα ως τις 30.000 ευρώ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όποιος δηλώσει 30.000 ευρώ θα επιβαρυνθεί με τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά θα κερδίσει 720 ευρώ από το μηδενισμό της εισφορά αλληλεγγύης ως τις 30.000 ευρώ.

Το ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα περιορίσουν τις απώλειες από τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του φόρου, από τη συμμετοχή στα φάρμακα η οποία μηδενίζεται για όσους έχουν σύνταξη ως 700 ευρώ (δηλαδή αυτούς που θα πληρώσουν το μάρμαρο της μείωσης του αφορολόγητου) και μειώνεται κατά 50% για εκείνους που έχουν μηνιαίο εισόδημα από 701 ευρώ ως 1.200 ευρώ.

Στους κερδισμένους, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον όρο είναι οι συνταξιούχοι που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, κάτω από το αφορολόγητο όριο, γιατί δεν θα πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα.

Τις ζημιές θα περιορίσουν οι συνταξιούχοι των οποίων το αφορολόγητο θα μειωθεί και η σύνταξη θα κοπεί και θα πάρουν την επιδότηση ενοικίου ως 1.000 ευρώ το χρόνο, ενώ θα έχουν δεύτερο κέρδος οι συνταξιούχοι με εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, που θα εισπράξουν την επιδότηση ενοικίου. Το ίδιο ισχύει για τους συνταξιούχους που έχουν ακίνητη ιδιοκτησία και θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Για τους μισθωτούς και τους αγρότες οι απώλειες συνδέονται με τη μείωση του αφορολόγητου το 2020, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Ποιοι ακριβώς θα χάσουν και πόσα και ποιοι θα κερδίσουν, θα καθοριστεί επακριβώς από τη νέα κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης, αφού οι απώλειες από το αφορολόγητο φτάνουν στα 600 ευρώ για εκείνους που έχουν εισοδήματα πάνω από τα σημερινά αφορολόγητα και ως 22.000 ευρώ (από εκεί και πάνω το αφορολόγητο μειώνεται μέχρι να μηδενιστεί) και μικρότερες πάνω από αυτό το ποσό ως μηδέν μετά το όριο του μηδενισμού του αφορολόγητου.

Για τα εισοδήματα πάνω από τις 12.000 ευρώ οι απώλειες μειώνονται και μάλιστα μετατρέπονται σε κέρδος, αφού το όφελος από το μηδενισμό της έκτακτης εισφορά αλληλεγγύης ως τις 30.000 ευρώ φτάνει στα 720 ευρώ.

Οι απώλειες μειώνονται για τους μισθωτούς και τους αγρότες (να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορίας το 2016 δήλωσαν ως 5.000 ευρώ το 80% των αγροτών και συνεπώς δεν τους “ακουμπάει” η μείωση του αφορολόγητου) με χαμηλά εισοδήματα που υφίστανται τις φοροαπώλειες (τα υψηλά είναι κερδισμένα χάρη στην εισφορά αλληλεγγύης), που θα πάρουν επιδότηση ενοικίου (θα δοθεί σε 600.000 οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια), έχουν ως 2 παιδιά, γιατί θα αυξηθεί το επίδομα τέκνων, έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο, γιατί δεν θα πληρώσουν ή στο δημοτικό και το γυμνάσιο και θα επωφεληθούν από την αύξηση των συσσιτίων και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι των μέτρων. Πρώτον γιατί δεν πρόκειται να πληρώσουν παραπάνω φόρο γιατί δεν έχουν αφορολόγητο, οπότε η μείωσή του δεν τους “ακουμπά¨ και δεύτερον γιατί θα κερδίσουν από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης (ως 720 ευρώ), τα χαμηλότερα εισοδήματα μπορεί να επωφεληθούν από το επίδομα ενοικίου, θα κερδίσουν σίγουρα όσοι έχουν παιδιά από την αύξηση του επιδόματος τέκνων, ωφελημένοι θα είναι επίσης από τα μέτρα για τα νηπιαγωγεία, τα συσσίτια και τον ΕΝΦΙΑ.

Στις κερδισμένες θα κατατάξουμε και τις επιχειρήσεις, αφού η φορολογία μειώνεται από 29% σε 26%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε