Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Συμφωνία στα βασικά με την τρόικα-Ξεκλειδώνει η δόση

Συμφωνία στα βασικά με την τρόικα-Ξεκλειδώνει η δόση

Ένα θετικό πολιτικό μήνυμα περιμένει ο Αντώνης Σαμαράς απ’ τη Σύνοδο Κορυφής, για να πάρουμε τα 31 δις ευρώ, ενώ μένει η ”φόρμουλα” για συμφωνία με την τρόικα στα εργασιακά και η επικοινωνιακή της διαχείριση από την κυβέρνηση.

Όλες οι ενδείξεις και όλες οι δηλώσεις συντείνουν στο ότι επήλθε ουσιαστική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόϊκα που αναχώρησε από την Αθήνα.
Τρανότερη απόδειξη δεν υπάρχει από την κοινή ανακοίνωση των εκπροσώπων των δανειστών μας, σύμφωνα με την οποία επήλθε συμφωνία στα περισσότερα από τα απαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Οι λέξεις της ανακοίνωσης από την τρόικα είναι προσεκτικά επιλεγμένες μία προς μία καθώς υπάρχει πολιτική πίεση από τους ισχυρούς της Ευρώπης για συμφωνία.

Στον αέρα είναι ακόμα η συμφωνία με την τρόικα για τα εργασιακά και η επικοινωνιακή διαχείριση της από την ελληνική κυβέρνηση και ιδίως από τα κόμματα που την στηρίζουν.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ που παρά την επικοινωνία (προχθες) Σαμαρά-Κουβέλη αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή της σε υποχωρήσεις.

Την ίδια ώρα μπορεί επίσημα η Κομισιόν να λέει πως είναι σε πολύ καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις (διαβάστε εδώ) , αλλά αφήνει και από μέρους της ανοιχτό το ζήτημα των εργασιακών λέγοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν, θα εργαστούν ώστε να επέλθει και σε αυτό το σημείο συμφωνία.

“Οι απαιτήσεις της τρόικα στα εργασιακά οδηγούν στην ισοπέδωση της εργασίας και δεν έχουν καμιά σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις αναδιαρθρώσεις. Οι όποιες προβλέψεις του μνημονίου δεν μπορούν να τραβιούνται στα άκρα και αντιθέτως πρέπει να αλλάξουν. Η νομοθετική ρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σε ότι αφορά σε μειώσεις αποζημιώσεων, αύξηση ωραρίου και μείωση κατώτατου μισθού, όπως απαιτούν οι δανειστές.

Ήδη με βάσει δυο γερμανικά μέσα ενημέρωσης (διαβάστε εδώ) φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο πίεσης προς τη χώρα, η εκταμίευση να γίνει αλλά τα χρήματα να είναι δεσμευμένα και να εξυπηρετείται μόνο το χρέος έως ότου κλείσει όλο το πακέτο μέτρων.

Υπερυπουργός ο Στουρνάρας

Ο Γιάννης Στουρνάρας απ’ την πλευρά του εμφανίζεται αισιόδοξος. “Έχουμε συμφωνήσει πλήρως σχεδόν σε όλα τα ζητήματα… αυτό που απομένει είναι ένας συμβιβασμός στα εργασιακά και στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων”, είπε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο ο χρόνος εκταμίευσης της δόσης που συνδέεται άμεσα με το πακέτο μέτρων, όσο μένει ανοιχτή η διαπραγμάτευση, μένει και αυτός ανοιχτός.

Αυτό που γίνεται ολοφάνερο, τόσο από την Αθήνα όσο και από το εξωτερικό με μπαράζ δημοσιευμάτων είναι ο ολόενα και πιο ενισχυμένος ρόλος στην κυβέρνηση αλλά και στις διαπραγματεύσεις του Γιάννη Στουρνάρα.

Διαβάστε επίσης:
Σαμαράς: Η Ελλάδα, το success story της Ευρώπης

Τρόικα, Σαμαράς και Στουρνάρας μιλάνε για συμφωνία στα περισσότερα μέτρα

Σε δεσμευμένο λογαριασμό τα χρήματα για την Ελλάδα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε