Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Συμμαχία Γαλλίας και Γερμανίας για κοινή οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη

Συμμαχία Γαλλίας και Γερμανίας για κοινή οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη
Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα, μια κοινή πρόταση για οικονομική διακυβέρνηση. Σήμερα η απόφαση για έκτακτη σύνοδο στις 4 Μαρτίου.
Τον σχεδιασμό του για τη διαμόρφωση κοινής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, αναμένεται να παρουσιάσει ο “γαλλογερμανικός άξονας” κατά την καθοριστική για το μέλλον της ΕΕ, Συνοδό Κορυφής που θα γίνει σήμερα.
 
Όπως δήλωσε στο Reuters πηγή από το γραφείου του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, «επιθυμούμε μαζί με τη Γερμανία αυτές οι δεσμεύσεις να αναληφθούν απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» και προσέθεσε ότι η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο ή και ακόμα νωρίτερα.
 
Η γαλλική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την πρόταση εισαγωγής ενός ελάχιστου κοινού -σε όλη την Ευρωζώνη- φόρου για τις επιχειρήσεις, προσέθεσε η ίδια πηγή.
 
Παράλληλα, επισήμανε θα στηρίξει τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ταμείου ευρω-στήριξης (EGSF), και μεταξύ των αλλαγών θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα του Ταμείου να αγοράζει κρατικό χρέος στην πρωτογενή ή τη δευτερογενής αγορά.
 
Τέλος, η Γαλλία θα προτείνει να πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις σε ετήσια βάση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης ώστε να εξετάζεται η πρόοδος στον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.
 
Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα και το εάν θα συγκαλέσουν νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις 4 Μαρτίου, κάνοντας ένα ακόμα βήμα για την εξεύρεση λύσης-πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όπως είπαν πηγές της ΕΕ την Τετάρτη.
 
Δεν ήταν ξεκάθαρο εάν στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ ή μόνο των 17 χωρών του ευρώ. Η πρόθεση είναι να συγκληθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου πριν το επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τις 24-25 Μαρτίου.
 
«Είναι θέμα που θα συζητηθεί την Παρασκευή. Οι ηγέτες θα αποφασίσουν τότε εάν θα την συγκαλέσουν, αλλά αυτή είναι η πρόταση», είπε την Τετάρτη αξιωματούχος από χώρα της Ευρωζώνης.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν
 
Ερωτηθείς την Πέμπτη κατά την τακτική ενημέρωση των ΜΜΕ στις Βρυξέλλες για το ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθούν Γερμανία και Γαλλία, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, απάντησε ότι το εν λόγω Σύμφωνο περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από τις προτάσεις περί οικονομικής διακυβέρνησης που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους μήνες.
 
Ο κ. Αλταφάζ, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι οι γαλλογερμανικές προτάσεις είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ που πρόσφατα παρουσίασε η Επιτροπή, καθώς και με το νομοθετικό πακέτο για την οικονομική διακυβέρνηση, τη βελτίωση της μακροοικονομικής ισορροπίας και της ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών που παρουσίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
 
«Η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη απέδειξαν ότι δεν αρκεί η επιτήρηση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών, αλλά παράλληλα χρειάζεται ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε:
 
«Χρειάζεται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, ο οποίος, όταν κρίνεται απαραίτητο, θα επιβάλει κυρώσεις στα κράτη μέλη που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους έναντι της ΕΕ».
 
Καταλήγοντας, ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι στόχος είναι οι νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής για την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ, να έχουν εγκριθεί έως το καλοκαίρι (από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και να εφαρμοστούν σύντομα στα κράτη μέλη.
 
Από την πλευρά του, και ο Ισπανός πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, λέγοντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο πως κάτι τέτοιο το απαιτεί η ενίσχυση της Ευρωζώνης.
 
Μέρκελ: Όχι στα ευρω-ομολόγα
 
Το ευρώ δεν ήταν σε κρίση αλλά υπήρχε «μια κρίση χρέους σε ορισμένα κράτη» και ένα «πρόβλημα ανταγωνιστικότητας» σε άλλα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια συνέντευξής της που μετέδωσε κανάλι της ισπανικής τηλεόρασης την Πέμπτη.
 
«Δεν έχουμε κρίση στο ευρώ. Αυτό που έχουμε είναι μια κρίση χρέους σε ορισμένα κράτη και σε άλλα ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Δεν έχουμε ανάγκη μια επαναθεμελίωση του ευρώ, αλλά να καταστήσουμε το ευρώ περισσότερο ανταγωνιστικό και να διατηρούμε και στο μέλλον το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
 
Η κ. Μέρκελ απέρριψε εκ νέου την ιδέα έκδοσης ευρω-ομολόγων.
 
«Δεν πιστεύω ότι τα ευρω-ομόλογα δίνουν τη σωστή απάντηση γιατί προϋποθέτουν ότι όλοι πληρώνουμε τα ίδια επίπεδα επιτοκίων για το χρέος και δεν ξεκαθαρίζεται ποιος καταβάλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια και ποιος τη μικρότερη», είπε.
 
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε