Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Συναγερμός για τα έσοδα – Ανησυχία για τα στοιχεία της ΤτΕ

Η πίεση αυξάνεται στο οικονομικό επιτελείο, που αναζητά εναγωνίως έσοδα.

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο για την επιδείνωση της εικόνας της πραγματικής οικονομίας που δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2010, το εμπορικό έλλειμμα έφτασε τα 15,2 δισ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένο (15,3 δισ.) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Όμως, αυτή την εικόνα απειλεί να ανατρέψει η επιδείνωση του ισοζυγίου στα καύσιμα, όπου το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 4,4 δισ. ευρώ έναντι 3,6 δισ. πέρυσι).

Προβληματισμό στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προκαλεί και ο περιορισμός των ξένων επενδύσεων στο 1,2 δισ. ευρώ, έχοντας σημειώσει μείωση 16,8% σε σχέση με το 2009. Καθόλου θετικά και τα στοιχεία για τον τουρισμό. Τον Ιούνιο, τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν πτώση σχεδόν 16%, με τις εισπράξεις να ξεπερνούν μετά βίας τα 1,7 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο εξαμήνου, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 2,7 δισ. ευρώ, έχοντας σημειώσει πτώση 11,8% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, όμως, η αγορά έχει «στεγνώσει». 9 στις 10 επιχειρήσεις της Αθήνας αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, ενώ οι νέες χορηγήσεις δανείων στις τις εμπορικές επιχειρήσεις παρουσίασαν, τον Ιούνιο, μείωση 1,6%, ενώ μέχρι το Δεκέμβριο εμφάνιζαν οριακή άνοδο 4,2%. Στις τουριστικές επιχειρήσεις τώρα, ενώ το Δεκέμβριο του 2009 από το 7,8%, οι χορηγήσεις «έπεσαν» στο 4,3% τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης
Στέλνουν τον …λογαριασμό σε 90 μεγαλοφειλέτες ζητώντας 35,9 εκ. ευρώ!
Έφοδος 250 “ράμπο” για βίλες, σκάφη και ΦΠΑ – Στο στόχαστρο και η επώνυμη φοροδιαφυγή
Πρόβλημα ρευστότητας σε 9 από τις 10 επιχειρήσεις της Αθήνας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε