Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Συναγερμός και στην Ελβετία – Μέτρα για να μην ανατιμηθεί το φράγκο

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αξιολογεί ένα σύνολο μέτρων για να εμποδίσει την ανατίμηση του νομίσματος της χώρας, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κ. Τόμας Γιόρνταν, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελβετία, η οποία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από την εποχή του Ναπολέοντα, συζητά ένα θέμα-ταμπού: Τη μείωση της νομισματικής ανεξαρτησίας της, προκειμένου να κερδίσει τη μάχη της ανατίμησης του νομίσματός της.

Το φράγκο ανατιμήθηκε 11% έναντι του ευρώ φέτος, φθάνοντας έως το επίπεδο – ρεκόρ των 1,0075 φράγκων ανά ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε. Σήμερα, το φράγκο ανατιμήθηκε 1,3% έναντι του ευρώ, στα 1,1225 φράγκα ανά ευρώ από 1,1329 χθες. Η ανατίμηση του φράγκου έκανε πολύ ακριβά τα ελβετικά προϊόντα για τους ξένους, υπονομεύοντας τις εξαγωγές της χώρας, στις οποίες βασίζεται το 50% του ΑΕΠ της. Ένα φλιτζάνι καφέ στο καφέ Σαιν Γκοτάρ στη Ζυρίχη κοστίζει 8,30 αμερικανικά δολάρια, σημειώνει το Bloomberg, ενώ ένα χάμπουργκερ σε κατάστημα της αλυσίδας Μακ Ντόναλντ στην Ελβετία κοστίζει 128% περισσότερο από ότι στην Αμερική.

Το φράγκο είναι ανατιμημένο κατά 39% έναντι του ευρώ, σύμφωνα με τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης που υπολογίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung αποκάλυψε σε προχθεσινό δημοσίευμά της ότι η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις για να ανακοινώσουν ένα στόχο για την ισοτιμία του φράγκου σε σχέση με το ευρώ, ενώ το θέμα της ανατίμησης του φράγκου θα είναι στην ατζέντα της αυριανής σύσκεψης επτά μελών της ελβετικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη SonntagsZeitung, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μπορεί να θέσει ένα κατώτερο όριο για την ισοτιμία φράγκου – ευρώ λίγο πάνω από τα 1,10 φράγκα ανά ευρώ, πριν αυξήσει σταδιακά το στόχο αυτό. «Το φράγκο είναι καταστροφικά υπερτιμημένο», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Ελβετός επιχειρηματίας και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κρίστοφ Μπλόχερ, προσθέτοντας: «Είναι σχεδόν όπως σε έναν οικονομικό πόλεμο — για να αντιμετωπίσεις έναν πόλεμο, πρέπει να χρησιμοποιήσεις όλα τα μέσα που έχεις στη διάθεσή σου και πρέπει να κερδίσεις».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε