Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Συνεχίζει την καθοδική του πορεία το ευρώ

Συνεχίζει την καθοδική του πορεία το ευρώ

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2377 δολάρια.

Υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, στρέφοντας έτσι περισσότερα κεφάλαια στην “ασφάλεια’ του αμερικανικού νομίσματος. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2303 δολάρια από το επίπεδο των 1,2393 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ουάσινγκτον στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ προστέθηκαν τον προηγούμενο μήνα μόνο 80.000 νέες θέσεις εργασίας διαψεύδοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών οι οποίες έκαναν λόγο για 100.000 προσλήψεις. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα η ανεργία να διατηρηθεί στο επίπεδο του 8,2%. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναπροσάρμοσε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και την ανεργία στις ΗΠΑ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Προκειμένου να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την αντιμετώπιση της κρίσης η Fed από το 2008 έχει ρίξει στην οικονομία περίπου 2,3 τρισ. δολαρία εξαγοράζοντας κρατικά ομόλογα. Μέσω του προγράμματος της λεγόμενης “ποσοτικής χαλάρωσης”. Παρά ταύτα πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ben Bernanke παραδέχθηκε δημοσίως ότι ενδεχομένως να απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων για την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα δύο συναλλαγές ύψους 2 εκατ. Ευρώ οι οποίες αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 24,87% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,33% να διαμορφωθεί στο 23,54%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν μικρή υποχώρηση, ακολουθώντας την χθεσινή κίνηση της ΕΚΤ. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,18% από 1,20% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 0,98% από 1,07% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,83% από 0,92% χθες, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,54% από 0,65%, ενώ στο μήνα μειώθηκε στο 0,25% από το 0,37% που κυμαίνονταν χθες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε