Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Συνεχίζει την κατρακύλα το ευρώ

Συνεχίζει την κατρακύλα το ευρώ

Πτωτικά κινείται και σήμερα το ευρώ υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3005 δολάρια από το επίπεδο των 1,3042 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3007 δολάρια.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία σκιάζουν και σήμερα το ευρώ. Επίσης η αγορά αναμένει τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να ανιχνεύσει τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων, αλλά και των παρεμβάσεων στην αγορά ομολόγων. Το ενδεχόμενο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας και διενέργειας νέων εκλογών στην Ιταλία, δείχνει να ανησυχεί τις αγορές καθώς τίθεται στην πράξη εν αμφιβόλω η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας όχι μόνο στην γειτονική χώρα αλλά σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Στο μεταξύ εντείνονται οι πιέσεις από τη Γαλλία για διολίσθηση του ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν οι εξαγωγές της και να τονωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας της. Χθες, ο Γάλλος υπουργός βιομηχανίας Arnaud Montebourg δήλωσε ότι το ευρώ θα πρέπει να υποχωρήσει στα 1,10 δολάρια προκειμένου να δώσει λίγο “οξυγόνο” στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές . Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 11,17% από 10,68% που έκλεισε την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,47% να διαμορφωθεί στο 9,76% από 9,03%. .

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν ανοδικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,54%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,43% από το 0,44%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,32% από 0,38%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,20% από 0,22%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε