Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Συνεχίζει το ανοδικό σερί το ευρώ έναντι του δολαρίου

Συνεχίζει το ανοδικό σερί το ευρώ έναντι του δολαρίου

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2984 δολάρια από το επίπεδο των 1,2941 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2970 δολάρια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ισπανία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ένταξή της στον Μηχανισμό Βοήθειας, ανοίγοντας έτσι και τον δρόμο στην ΕΚΤ για να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ευνοεί το ευρώ καθώς εκτιμάται ότι οι εξελίξεις αυτές (στον βαθμό που θα υλοποιηθούν) θα συμβάλλουν καθοριστικά στην υπέρβαση της κρίσης στην ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκτιμάται ότι ο νέος κύκλος παρεμβάσεων της Fed στις αγορές ομολόγων θα προκαλέσει νέες πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.

Θετική έκπληξη, η οποία συνέβαλε σήμερα στην ενίσχυση του ευρώ, αποτελεί η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο -για δεύτερο συνεχή μήνα- κατά 0,6%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα δύο συναλλαγές 3 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 18,24% από 18,43% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,45% να διαμορφωθεί στο 16,80% από 16,92%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,65%, στη διάρκεια των εννέα μηνών κυμαίνονταν στο 0,53%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,41%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,21%, ενώ στον μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε