Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Συνεχίζουν τις υποβαθμίσεις – 5 ελληνικές τράπεζες υποβαθμίστηκαν την Fitch

Συνεχίζουν τις υποβαθμίσεις – 5 ελληνικές τράπεζες υποβαθμίστηκαν την Fitch

Στην υποβάθμιση πέντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Fitch Ratings έπειτα από την υποβάθμιση της Ελλάδας σε ΄CCC΄ από ΄B-΄.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο πέντε ελληνικών τραπεζών σε “CCC” έναντι του “B-” που ήταν προηγουμένως, σύμφωνα με ανακοινωσή του, ενώ υποβάθμισε χθες και το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους με τον τον ίδιο τρόπο.
 
“Ο Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, της EFG Eurobank Εργασίας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας σε “CCC” από “B-” και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο σε “C” από “Β””, αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνούς οίκου.
 
Τα μέτρα αυτά “αποτελούν συνέχεια της υποβάθμισης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε “CCC” από “Β-” που ήταν προηγουμένως, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Fitch.
 
“Σε περίπτωση που οι νέες βουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου, δεν οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση που θα έχει εντολή να συνεχίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική και νομισματική ένωση θα είναι πιθανή και θα μπορούσε να προκαλέσει και μια απόσυρση της διεθνούς υποστήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες”, σημειώνει ο Fitch.
 
“Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα ευρείες στάσεις πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα και στα κρατικά ομόλογα σε ευρώ”, προσθέτει ο διεθνής οίκος.
 
“Η Τράπεζα της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέχισαν να παρέχουν ρευστότητα έκτακτης ανάγκης για να αντισταθμίσουν την εκροή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι σήμερα”, σημειώνει ο οίκος, εκτιμώντας ότι οι πέντε υπό επανεξέταση τράπεζες θα είχαν πτωχεύσει χωρίς εξωτερική υποστήριξη.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ακυβερνησία έφερε υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

Fitch: Οι 29 μεγαλύτερες τράπεζες θα χρειαστούν 566 δισ. δολάρια

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε