Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Κατ’ αρχήν συμφωνία για 960 δις στον προϋπολογισμό

Σύνοδος Κορυφής: Κατ’ αρχήν συμφωνία για 960 δις στον προϋπολογισμό

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι οι 27 ηγέτες συμφώνησαν μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις στην Σύνοδο Κορυφής, για ανώτατο όριο τα 960 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια.

Aπό τη μια η συμφωνία αυτή θεωρείται μια νίκη της Βρετανίας, αφού για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός περικόπτεται αρκετά. Από την άλλη, ο ευρωπαϊκός Νότος καταφέρνει να μην μειωθούν και άλλο τα κονδύλια αφού είναι εκείνος που ωφελείται περισσότερο από τις χρηματοδοτήσεις.

Η πρόταση που φαίνεται να υιοθετείται ανήκει στον Χερμαν Βαν Ρομπάι ο οποίος όλη τη νύχτα προσπαθούσε να γεφυρώσει τις διαφορές.

Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν με καθυστέρηση 5 ωρών εξαιτίας των επαφών του Βρετανού πρωθυπουργού με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Αρχισαν στις 10 το βράδυ και διακόπηκαν για μια ώρα (1.30 με 2.30) και ξαναδιακόπηκαν τα ξημερώματα για τρείς ώρες και τελικά ξανάρχισαν στις 7.30 το πρωί.

Η Βρετανία και άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία. Η Γερμανία είναι από τις λίγες φορές που είναι σχεδόν “αόρατη”.

Δεν σήκωνε το τηλέφωνο ο Ολάντ

Με τον τρόπο του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έδειξε την ενόχλησή του για την στάση της Βρετανίας και του Ντέϊβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με τον Guardian, ο Ολάντ ηγήθηκε μίας τριμερούς μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Μάλιστα, την ώρα που ο Κάμερον συναντούσε την Αγκελα Μέρκελ και τους δύο ευρωπαίους επικεφαλής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμφωνίας καλούσαν τον Ολάντ στο τηλέφωνο αλλά εκείνος δεν απαντούσε….

«Ο Ολάντ δεν απαντά στο κινητό του», είπε ο Ρομπάι. «Οι Γάλλοι παίζουν σκληρά, πολύ σκληρά, περισσότερο από το Νοέμβριο», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέος γύρος… θρίλερ στις Βρυξέλλες για τα κονδύλια

Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες και στη μέση η Ελλάδα που παζαρεύει να μην χάσει πάνω από 6 δισ.

Η “μάχη” στις Βρυξέλλες για τα 14 δισ.

Σαμαράς: “Κλειδί” για την ανάπτυξη τα διαρθρωτικά κονδύλια

Μεγάλο παζάρι για ένα τρις ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής

Σκληρή μάχη Σαμαρά στη σύνοδο κορυφής για τα κοινοτικά κονδύλια

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε