Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Συντάξεις: Ποιες θα “κουρευτούν” – Όλα τα τελευταία σενάρια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Όλα ανοιχτά για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές.
– Πως θα αποφευχθούν οι περικοπές στις κύριες.
– Δεδομένες θεωρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές.
– Το… κλειδί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Σε γενικές γραμμές υπάρχου δύο σενάρια για το ασφαλιστικό. Όχι βέβαια το καλό και το κακό, αλλά το πολύ κακό και το λιγότερο κακό.

Που σημαίνει ότι περικοπές στις συντάξεις θα υπάρξουν. Το πολύ κακό σενάριο θέλει οι περικοπές να “ακουμπούν” τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και το λιγότερο κακό περιορίζει τι περικοπές μόνο στις επικουρικές (ήδη ο ΕΔΟΕΑΠ των δημοσιογράφων αποφάσισε “κούρεμα” των επικουρικών από 28 ως 30%).

Το κακό σενάριο θα υλοποιηθεί αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να πείσει το κουαρτέτο να αποδεχθεί την αύξηση των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων που θα αποτρέψει τη μείωση των κύριων συντάξεων.

Εξ΄ αυτού του λόγου η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών εκτός από την τακτικίστικη διάσταση στο πολιτικό πεδίο, μπορεί να έχει και ουσιαστική στο σκέλος του ασφαλιστικού αν τελικά όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταφέρουν να συνεννοηθούν για τις “κόκκινες” γραμμές.

Οπότε τα μέτρα που θα ληφθούν θα αφορούν στην κάλυψη του κενού των επικουρικών ταμείων το οποίο ανέρχεται σε 700 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, βρει άλλες πηγές για να καλύψει τα 550 εκατομμύρια ευρώ και απομένει το “πράσινο φως” από το κουαρτέτο. Οπότε και εδώ η συνεννόηση των κομμάτων μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης τότε οι περικοπές των επικουρικών περιορίζονται στα 150 εκατ. ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χαμηλές επικουρικές γλιτώνουν το “κούρεμα”, οι υψηλές υφίστανται ένα σχετικά γενναίο περιορισμό, ενώ στις μεσαίες οι απώλειες προσδιορίζονται από 5 ως 25 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το ύψος τους.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να περάσουν οι ελληνικές προτάσεις ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είχε σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Γκάι Ράιντερ και ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επικροτεί τις ελληνικές προτάσεις, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθεί για το σκοπό αυτό με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε